Gradonačelnik Ljubljane pomaže Beogradu da aplicira na konkursu za „Zelenu prestonicu Evrope”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Tokom sastanka govorilo se o unapređenju postojeće saradnje dva grada, ali i o iskustvima prestonice Slovenije koje bi Beograd mogao da iskoristi.

Foto: Grad Beograd

Sastanku su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i arhitekta Milutin Folić.

Radojičić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog prilike da ugosti gradonačelnika Ljubljane i delegaciju slovenačke prestonice.

– Prijateljstvo dva grada je dugogodišnje i postojalo je i pre naših mandata, dok na nama ostaje da nastavimo i unapredimo svaki vid saradnje. Razgovarali smo o realizaciji ranije postignutih dogovora, ali i razmenili iskustva koja bi trebalo da iskoristimo i primenimo u radu. Posebno mi je zadovoljstvo da ugostim kolegu Jankovića i ljude iz njegovog tima, pre svega, jer je Ljubljana dostigla mnoge ciljeve koje sam kao gradonačelnik Beograda sebi postavio, rekao je Radojičić.

On je istakao da je bilo govora i o funkcionisanju javnog prevoza, kao i „kar-šering” modelu za električna vozila koji je veoma povoljan i ljudi ga u Ljubljani rado koriste.

– Razgovarali smo i o načinu na koji Ljubljana rešava problem komunalnog i drugog otpada i alternativama koje postoje u rešavanju tog pitanja. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i organizovati nove sastanke koji će unaprediti funkcionisanje naših gradova. Od posebne je važnosti da imamo pomoć gradonačelnika Ljubljane i njegovog tima po pitanju nastojanja Beograda da ove godine aplicira na konkursu za „Zelenu prestonicu Evrope”. Iskustva Ljubljane koja je prošla tim putem i dostigla potreban nivo nama su dragocena. Ljubljana je 2016. godine ponela tu laskavu titulu, što je sigurno umnogome doprinelo razvoju grada i povećanju broja turista, dodao je Radojičić.

Janković je podsetio da Ljubljana i Beograd imaju potpisan sporazum o bratimljenju. Naša saradnja se odvija na privrednom i političkom nivou, naveo je gradonačelnik Ljubljane, a ne bi trebalo zaboraviti ni generalno odlične odnose dve zemlje.

– Razmena iskustava gotovo sigurno vodi smanjenju broja grešaka koje se mogu učiniti. Razgovarali smo i o rešavanju komunalnih problema, ali je tu teško povući paralelu jer je Beograd mnogo veći grad. Ljubljana je dobila jako mnogo izborom za „Zelenu prestonicu Evrope” i to je bio jedan od razloga zbog kojih je naš grad postao zanimljiv stranim investitorima, rekao je Janović.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti