Predstavljen Izveštaj o energetici za period od 2013. do 2014. godine

janez kopac

Juče je u prostorijama Skupštine Srbije održana sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku na kojoj je predstavljen i Izveštaj o napretku Republike Srbije u oblasti energetike za period od 2013. do 2014. godine.

U ovom izveštaju pozitivno je ocenjeno stanje u energetici, ali je ukazano i na neučestvovanje kompanije Elektromreža Srbije u regionalnim platformama za koordinisanu dugoročnu akciju kapaciteta. Takođe je istaknut i napredak u praktičnoj primeni zakona iz ove oblasti.

Bilo je reči i o odluci Energetske zajednice da je Republika Srbija prekršila propise iz oblasti prirodnog gasa. Direktor Sekretarijata Energetske zajednice gospodin Janez Kopač izjavio je da je razdvajanje delatnosti Srbijagasa i Jugorosgasa“ neophodno za pregovore o pridruživanju Republike Srbije Evropskoj uniji. On je istakao da će razdvajanje proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa morati da bude funkcionalno zbog toga što će od 1. januara 2015. godine Republika Srbija morati da počne sa primenom Trećeg energetskog paketa.

Inače, Republika Srbija imala je obavezu da od 1. jula 2007. godine razdvoji ove delatnosti, a proceduru protiv nje Energetska zajednica započela je u oktobru 2013. godine. Sada je Srbiji dat rok od dva meseca da razdvoji proizvodnju i snabdevanje prirodnog gasa. Ukoliko ne dođe do ispunjenja uslova, biće podneta tužba zbog kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici.

Predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku gospođa dr Aleksandra Tomić izjavila je da Izveštaj o energetici daje korisne savete za unapređenje ove oblasti.

Ocenjeno je da Republika Srbija nece ispuniti ciljeve da do 2020. godine 27 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora, što može dovesti do revizije nacionalnog plana.

Rečeno je i da usvajanje Zakona o efikasnom korišćenju energije predstavlja značajan pomak u ovoj oblasti, al ii da je neophodno doneti podzakonske akte i održivi sistem finansiranja ušteda energije.

Na sednici je najavljeno i usvajanje novog Zakona o energetici koji će biti usklađen sa Trećim energetskim paketom.

Sandra Jovićević

foto: blok-vesti.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti