Počeo Osmi međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Zorana Mihajlovic

U prostorijama Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu danas je počeo Osmi međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama „Energetska povelja 2014 = održivi razvoj Srbije.“

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture gospođa Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija ima velike potencijale iz obnovljivih izvora energije i podsetila prisutne na obavezu da do 2020. godine 27 odsto energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora energije.

Predsedavajući foruma gospodin Tihomir Simić rekao je da su višegodišnje analize uspešnosti i neuspešnosti zemalja u regionu u sprovođenju usvojenih nacionalnih energetskih strategija doprinele tome da ove godine bude pokrenuta inicijativa za ustanovljavanje Nacionalne energetske povelje Srbije. Takođe je dodao da bi Srbija trebalo da se okrene poboljšanju energetske efikasnosti i čistim tehnologijama.

Predsednik Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije“ gospodin Aca Marković izjavio je da je Republika Srbija u prethodnim godinama dnevno proizvodila između 35 i 37 miliona kWh električne energije, ali da ta proizvodnja trenutno iznosi oko 20 miliona kWh električne energije zbog posledica poplava.

Osmi međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama trajaće dva dana, a učestvovaće predstavnici državnih institucija Republike Srbije i zemalja regiona, predstavnici stranih i domaćih kompanija i obrazovanih institucija. Forum organizuju Institut za regionalna pitanja i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada.

Sandra Jovićević

foto: merz.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti