Predstavljen Izveštaj Koalicije 27 „Malo para, još manje muzike”

„Malo para, još manje muzike”, naziv je godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, koji je juče predstavila Koalicija 27 – grupa organizacija civilnog društva posvećenih praćenju priprema za otvaranje poglavlja 27 pregovora o članstvu.

Foto: Koalicija 27

Izveštaj analizira napredak u zakonodavstvu, zaštiti kvaliteta vazduha, vode, upravljanje otpadom, hemikalijama, zaštiti prirode, u oblastima buke, šumarstva i klimatskih promena i to kroz prizmu finansiranja, koje se ocenjuje kao neadekvatno potrebama, često nenamenski ali i nedovoljno korišćeno, budući da i mali obim dostupnih sredstava ostaje neinvestiran.

Izveštaj se fokusira na napredak u periodu od marta 2018. do februara 2019. godine. Pregovaračko poglavlje 27, uprkos najavama, nije otvoreno.

U oblasti zakonodavstva i implementacije ostvaren je mali pomak. Međutim, mnogo toga nije realizovano.

Strategija kvaliteta vazduha još nije usvojena, kao ni strategija zaštite prirode, dok zakon o klimatskim promenama još nije prošao skupštinsku proceduru za usvajanje.

Sredstva izdvojena budžetom za 2018. godinu za zaštitu životne sredine i ublažavanje klimatskih promena daleko su od dovoljnih ali zabrinjava činjenica da je Ministarstvo zaštite životne sredine realizovalo malo više od polovine predviđenih sredstava za rad.

Ako se tome doda i činjenica da Zeleni fond još uvek nije operativan, kao i ukidanje namenskog karaktera sredstava prikupljenih na osnovu naknade za zaštitu životne sredine, ostaje utisak da životna sredina (i dalje) nije prioritet Vlade Republike Srbije.

Izveštaj je predstavljen na panel dikusiji u kojoj su učestvovali Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine,  Mirjana Jovanović, menadžerka projekata Energija, klima i životna sredina Beogradske otvorene škole (Koalicija 27), Simon Ilse, direktor kancelarije Fondacije „Hajnrih Bel” u Srbiji i Milica Damnjanović Zantvort, „Petkom za budućnost“.

Izvor: Koalicija 27

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti