Trivan: Investiranje u životnu sredinu je šansa za održiv ekonomski razvoj

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan bio je juče gost Udruženja korporativnih direktora Srbije, i tom prilikom održao izlaganje na temu „Investicije u ekologiju: obaveza u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i šansa za održiv ekonomski razvoj“.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U svom obraćanju brojnim članovima Udruženja, ministar Trivan se posebno osvrnuo na investicioni potencijal u oblasti zaštite životne sredine, i značaj privatnog sektora za uspostavljanje evropskih standarda u životnoj sredini.

On je ukazao da su u izveštaju Evropske komisije o Srbiji iz 2018. godine, kao i u izveštaju Fiskalnog saveta iz iste godine posebno naglašene aktivnosti u vezi sa zaštitom životne sredine, i neophodnost da se obezbedi više sredstava za njeno finansiranje, veći administrativni kapaciteti i bolja međuinstitucionalna saradnja.

Proces pridruživanja Evropskoj uniji podrazumeva izazove u pogledu izgradnje odgovarajuće infrastrukture za zaštitu životne sredine, što će zahtevati ulaganja u vrednosti od oko 15 milijardi evra u naredne dve-tri decenije, objasnio je Trivan.

„U narednom periodu, prioriteti u zaštiti životne sredine biće prerada otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom.

U  Srbiji se još uvek prerađuje oko 10 posto otpadnih voda zbog čega će morati da se izgradi 359 postrojenja za preradu otpadnih voda, dok u oblasti upravljanja otpadom potrebno je realizovati 123 projekta sa ukupnim troškovima od 1.344 miliona evra“, rekao je između ostalog Trivan.

Neophodno je obezbediti preduslove, kao što je uspostavljanje pune operativnosti Zelenog fonda. Međutim, za uspešan odgovor ovim izazovima neophodna je podrška i uključivanje privatnog sektora koji u ovom procesu mora pronaći svoj interes, a kroz ugovorno javno-privatno partnerstvo, u državi sigurnog partnera, ukazao je ministar.

„Nisam siguran da naše društvo razume da se u investiranju u zaštitu životne sredine krije motor razvoja naše zemlje“, istakao je, i dodao da je našoj privredi i društvu potrebna menadžerska elita koja će prepoznati značaj zaštite životne sredine, i voditi ka napretku.

Domaći privrednici su nosioci razvoja naše zemlje, i mogući istinski pokretači procesa ka čistim tehnologijama koje podrazumeva zelena, ili cirkularna ekonomija, koja donosi sigurnu ekonomsku dobit, a s druge strane, kao naš krajnji cilj, kvalitetniju životnu sredinu, istakao je ministar Goran Trivan.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti