Povučen predlog za uvođenje jedinstvene cene struje

eps

Sa dnevnog reda sednice Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije juče je povučen predlog za osnivanje novog zavisnog preduzeća čija funkcija bi bila da uvede jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na teritoriji Srbije. Ovaj predlog v.d. direktora EPS-a, gospodina Aleksandra Obradovića, povučen je na inicijativu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a podrazumevao je da se osnuje jedan Operater Distributivnog Sistema (OPS) umesto postojećih pet.

U saopštenju koje je izdao EPS navodi se da je formiranje ovakvog preduzeća jedini način da svi kupci od 1. januara 2014. godine plaćaju istu mrežarinu za pristup distributivnoj mreži, ali i da se spreči raspodela troškova između regiona koja je često neravnomerna, jer različiti delovi zemlje imaju različitu cenu za distribuciju električne energije.

Polaznim osnovama za reorganizaciju „Elektroprivrede Srbije“ koje su usvojene 16. novembra 2012. godine predviđeno je da se osnuje jedan operater distributivnog sistema koji bi formirao jedinstvenu cenu mrežarine, ali pošto je ovaj predlog odbačen rešenje je izmena Zakona o energetici. Za sada postojećih pet privrednih društava će i dalje obavljati dosadašnju funkciju operatera distributivnog sistema.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti