Solarna kuća u Boljevcima – odličan model energetski efikasne gradnje

Solarna kuća u BoljevcimaMilenko Milinković iz Boljevaca je sam osmislio, projektovao i izgradio svoju ekološku kuću, koja je, za razliku od drugih solarnih zemunica, u obliku staklene polulopte.

Posle tri decenija izučavanja solarne energije, on je došao do zaključka da će u kući u obliku polulopte moći da se iskoristi najviše energije. Staklena polulopta je prečnika 18,5 metara, sa zadnje strane je ukopana u zemlju, dok je sa prednje strane u celosti u staklu. U produžetku kuće je garaža, a sam objekat je izgrađen kao dupla ljuska koja omogućava cirkulaciju vazduha kroz kameni akumulator.

Ogromna dnevna soba je sa bazenom, a bazenska voda služi i za termalnu akumulaciju energije.

Dizajn kuće u obliku polulopte doprinosi uštedi u grejanju od oko 50%, što ima veze i sa toplotnim kapacitetom kuće.

Solarna kuća u Boljevcima

U zimskom periodu potrebno je dogrevanje od oko 700kWh. Toplotna pumpa koristi energiju iz obližnjeg jezera, a napredni sistem klimatizacije obezbeđuje optimalnu temperaturu vazduha u svim prostorijama.

U gradnji je korišćen ferocement, što je smanjilo troškove izgradnje ove eko kuće, ali i planiranu potrošnju energije tokom stanovanja do 50%. Ferocement, koji se inače upotrebljava za izgradnju hala, jeftiniji je od klasičnih materijala za gradnju, a ima i veću moć izolacije što doprinosi smanjenoj potrošnji energije.

Ova solarna kuća nalazi se u samom vrhu energetski efikasnih kuća u svetu.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti