Solarna zemunica u Srbiji – idealan model stambene energetske efikasnosti

samogrejna_eko_kucaSamogrejna ekološka kuća ili solarna zemunica predstavlja novi koncept dizajniranja i projektovanja energetski efikasnih stambenih objekata. Idejni tvorac i autor eko kuće specifične po zemljanom krovu i korišćenju sunčeve energije u grejnom sistemu je istraživač i pronalazač iz Novog Sada, akademik Veljko Milković.

Solarna zemunica koju predstvaljamo dizajnirana je tako da umesto krova ima zemljani omotač, i isti omotač oko konstrukcije kuće i to sa instaliranim reflektujućim površinama oko prozorskih okvira što je vrlo inovativna solarna tehnologija za pojačavanje količine toplote i svetla koji ulaze u prostor. Osnovna termoizolacija i položaj same kuće sprečavaju nepotrebno rasipanje toplote. U zimskom periodu potrebno je dogrevanje, u ovom slučaju gasom, koje iznosi oko 20 do 30% u odnosu na klasične kuće. Energetska ušteda u ovoj ekološkoj kući zasnovana je na reflektujućim površinama, a iznosi 85% u grejanju, 100% u hlađenju, 30% u osvetljenju i do 10% uštede u građevinskom materijalu, a sama gradnja je znatno jeftinija od izgradnje obične kuće.

Ovo je jedna od najvećih eko kuća u Srbiji izgrađena još 1994. godine, a njeno projektovanje i izvođački projekat uradio je diplomirani inženjer Aleksandar Nikolić, koji i živi u ovoj solarnoj zemunici.

Akademik Veljko Milković dobitnik je brojnih nagrada za ovaj projekat koji je takođe prezentovan na svetskim naučnim skupovima i konferencijama. Koncept ove samogrejne ekološke kuće ušao je i u nastavni plan i program Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Foto: veljkomilkovic.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti