Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine održan zabavno-edukativni program na Kalemegdanu

Foto: UNDP

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine u Donjem gradu na Kalemegdanu, održan je zabavno-edukativni program u okviru Evropske zelene nedelje 2022. Program je pre svega bio posvećen porodicama, deci i mladima koji su prisustvovali različitim aktivnostima na temu zaštite životne sredine, kao što su pozorišne predstave, potrage za ,,eko-blagom’’, eko kviz i druge. Svečano je dodeljen i sertifikat o uštedi emisija ugljen-dioksida organizatorima ATP trunira „Serbia Open 2022’’ a takođe su proglašeni i pobednici takmičenja Saveza istraživača Srbije.  

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, svečano je otvorila proslavu i izjavila da je zdrava životna sredina od suštinske važnosti za budućnost, a da je strateški put Srbije članstvo u EU. Ministarka dodaje da su Vlada Srbije i Ministarstvo na čijem je čelu za svoje prioritete, u oblasti zaštite životne sredine, odredili posvećenost svim aktivnostima iz Zelene agende za Zapadni Balkan. Prioritetne oblasti su poboljšanje kvaliteta vazduha, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i borba protiv krimatskih promena.

Proslavi su prisustvovali i ambasador Evropske unije u Srbiji Nj.E. Emanuele Žiofre, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, zatim ministarka evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i predstavnik Privredne komore Srbije Radman Šelmić i v.d. stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Anas Karman.

Ambasador Nj.E Emanuele Žiofre rekao je da se nada da će Srbija na svom evropskom putu nastaviti da usklađuje svoje zakone sa EU i da ih primenjuje zato što Evropska unija ima najsveobuhvatnije zakonodavstvo u pogledu zaštite životne sredine. Takođe, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Anas Karman istakao je da je neophodno da se ubrza zelena transformacija ekonomije i društva kako bi se sačuvala priroda, naše zdravlje i konkurentnost privrede.

„Razumevajući važnost sveobuhvatnog pristupa dostizanju Ciljeva održivog razvoja i Zelene agende, naša grupa 3E u Vladi Srbije, koja obuhvata sektore ekologije, energetike i evropskih integracija tesno sarađuje i koordinira sprovođenje ovih ciljeva’’, rekla je ministarka Jadranka Joksimović.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike navela je da je zaštita životne sredine pitanje svih nas i da ni u jednom projektu i strategiji koju donose, energetika i zaštita životne sredine više ne mogu da idu jedna bez druge. Ministarka kaže da je to najbolji način da iz energetske tranzicije izađemo snažniji i da imamo dovoljno energije koja će biti dostupna i čista, uz zdravu životnu sredinu.

Događaj su organizovali Privredna komora Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine, Delegacija EU u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Ambasada Švedske, Evropska investiciona banka, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Beogradska tvrđava i Climate KIC.

Obeležavanjem Svetskog dana zaštite životne sredine završena je i  Evropska zelena nedelja 2022 u Srbiji. Cirkularna ekonomija, nulto zagađenje i zaštita biodiverziteta bile su teme aktivnosti koje su se organizovale širom Evrope, a zemlja domaćin ovogodišnje Evropske Zelene nedelje bila je Kraljevina Švedska.

Na inicijativu Generalne skupštine UN, od 1973. godine Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava svakog 5. juna, sa ciljem da se podstakne akcija za unapređenje kvaliteta životne sredine.

Energetski portal 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti