Potresan prizor – 145 kitova nasukano na obali Novog Zelanda

Ukupno 145 kitova nasukalo se na obali udaljenog dela novozelandskog ostrva Stjuart. Nasukano jato je u subotu 24. novembra zatekao slučajni prolaznik.

Kada je slučaj otkriven, polovina životinja već je bila mrtva, a vlasti su zbog nepristupačnosti lokacije odlučile da se nad ostalim kitovima izvrši eutanazija*.

Foto: YouTube (screenshot)

„Eutanazija je bila najhumanije rešenje zbog zabačenosti obale, nedostatka osoblja u blizini i pogoršanja stanja kitova“, rekao je Ren Lepens ispred Regionalnog odseka za konzervaciju. „Međutim, donošenje takve odluke uvek je srceparajuće.“

Često se dešava da se morska stvorenja ostanu nasukana na obalama Novog Zelanda, a Regionalni odsek za konzervaciju beleži prosečno 85 nesreća na godišnjem nivou, međutim, uglavnom je reč o pojedinačnim žrtvama nepovoljnog spleta okolnosti.

Tačan razlozi zbog kojih kitovi i delfini budu nasukani za sada je nepoznanica, ali naučnici pokušavaju da ovu pojavu pripišu različitim faktorima: bolest, greška u navođenju kroz vodu, geografske karakteristike, naglo opadanje nivoa vode, gonjenje od strane predatora i ekstremni vremenski uslovi.

Pomenuto jato nije jedino koje je stradalo tokom prethodnog vikenda na Novom Zelandu.

U subotu se na plaži 90 milja nasukalo 10 pigmejskih kitova, od kojih je dva uginulo. Glavata uljarka dugačka 15 metara okončala je svoj život na poluostrvu Karikari, a beživotno telo još jedne nanelo je more u Ohivi.

* Eutanazija je ubistvo iz milosrđa ili samilosti, omogućavanje lake i bezbolne smrti neizlečivim bolesnicima koji trpe neizdržive bolove.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti