Potrebno veće iskorišćenje OIE u Srbiji

Foto: Pixabay

U četvrtak 26. novembra 2015. godine u Beogradu odžana je promocija studije „Putokaz za razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji i okruženju“.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport izjavio je da je Republika Srbija napredovala kada je reč o oblasti obnovljivih izvora energije, ali da ih i dalje ne koristi dovoljno. On je podsetio da je Evropska unija prošle godine uložila oko pola milijarde evra u razvoj obnovljivih izvora energije u Republici Srbiji, a naveo je i da Srbija nije napravila značajniji pomak kada je reč o projektima iskorišćenja biomase koja iznosi čak 60 odsto potencijala obnovljivih izvora energije u Republici Srbiji.

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) gospodin Vuk Jeremić istakao je da Republika Srbija ne poseduje dovoljno konvencionalnih energetskih izvora, sem nekvalitetnih zaliha lignita koji imaju negativan uticaj na životnu sredinu i stanovništvo. On je naveo da postojeći model nije dugoročno održiv, ali i da tranzicija ka obnovljivim izvorima energije nije bez političkih i ekonomskih troškova.

Ambasador Francuske u Srbiji gospođa Kristin Moro govorila je o predstojećoj konferenciji o klimatskim promenama u Parizu COP 21, a istakla je i da je Srbija među prvima dostavila nacionalni plan za borbu protiv klimatskih promena.

Gospođa Maja Turković izjavila je da je potrebno da se Republika Srbija okrene obnovljivim izvorima energije kao primarnim izvorima energije.

Gospođa Ana Brnabić istakla je da je 87 odsto zagađenja u Evropskoj uniji posledica energetskog sektora, tako da borba protiv klimatskih promena mora biti prioritet.

Autori studije „Putokaz za razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji i okruženju“ su gospođa Maja Turković i gospođa Ana Brnabić, a studija predlaže konkretne mere kako bi se smanjila emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti