Potrebna ulaganja od milijardu evra u oblast upravljanja otpadom

forum eko minpolj

U utorak 3. novembra 2015. godine održan je prvi nemačko-srpski forum na temu razvoja reciklažne industrije i transfera tehnologija i znanja u oblasti upravljanja otpadom.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Stana Božović izjavila je da će do 2028. godine srpski gradovi i opštine morati da završe pripremu projektne dokumentacije, finansiranje, izgradnju i početak odlaganja komunalnog otpada na sanitarne deponije. Kako je navela, do tada će biti uspostavljen sistem separacije otpada u domaćinstvima u skladu sa okvirnom direktivom o otpadu.

Gospođa Božović je dodala da će u narednih 25 godina u oblast upravljanja otpadom biti uložena oko jedna milijarda evra, pre svega u sanaciju, zatvaranje i rekultivaciju trenutnih nesanitarnih deponija, izgradnju infrastrukture za prikupljanje, razvrstavanje, transport i deponovanje otpada u 26 regiona za upravljanje otpadom, kao i u postrojenja za ekološki prihvatljivo spaljivanje otpada i mehaničko – biološki tretman.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Radmila Šerović istakla je da je Nacionalna strategija upravljanja otpadom usvojena 2003. godine, a da je njena revizija izvršena 2010. godine, kao i da postoji mogućnost revizije na svakih pet godina.

Na forumu je istaknuto da sistem sakupljanja otpada pokriva oko 60 odsto stanovništva, dok je cilj da svima bude dostupan ovaj sistem. U Srbiji se trenutno reciklira samo oko 5 odsto otpada, dok bi taj procenat trebalo da bude 50 odsto, ili oko milion tona otpada godišnje.

Forumu su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, ambasade Nemačke, Ministarstva ekonomije i energije Nemačke, Vlade Republike Srbije, reciklažne industrije Srbije, industrije Nemačke.

Prvi nemačko-srpski forum na temu razvoja reciklažne industrije i transfera tehnologija i znanja u oblasti upravljanja otpadom završava se 4. novembra 2015. godine, a organizuje ga Federalno Ministarstvo ekonomije i energetike Savezne Republike Nemačke.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti