Potpuni oporavak evropskog turizma tek 2024. godine

Foto: Wien Tourismus/Peter Rigaud

Novi nagli rast slučajeva zaražeih koronavirusom i ponovno uvođenje ograničenja putovanja zaustavili su oporavak evropskog turizma, pri čemu su međunarodni dolasci turista u Evropu pali za 68 odsto tokom ove godine, zaključno sa septembrom, u odnosu na 2019. godinu.

Evropska putnička komisija (ETC) u najnovijem izveštaju „Evropski turizam: trendovi i izgledi“ za treći kvartal 2020. godine navodi da su najpogođenije mediteranske destinacije Crna Gora i Kipar, koje su zabeležile najveći pad u dolascima – za 84, odnosno 85 procenata, što se može prepisati njihovoj većoj zavisnosti od stranih putnika.

Među ostalim zemljama čije su turističke privrede pretrpele teške posledice pandemije su: Rumunija, gde su dolasci stranih gostiju pali za 80 odsto, Turska 77 odsto, Portugal i Srbija po 74 odsto, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu ETC.

Ostrvske destinacije, Island i Malta takođe su imale loš rezultat, imajući u vidu da su obe registrovale pad dolazaka stranih posetilaca za po 71 odsto.

Nasuprot tome, Austrija je od evropskih zemalja prošla najbolje zahvaljujući zimskoj turističkoj sezoni početkom godine, pre izbijanja koronavirusa, što je rezultiralo padom dolazaka stranih turista od samo 44 odsto i padom noćenja stranaca od 30 odsto.

Potpuni oporavak i vraćanje obima dolazaka stranih gostiju na nivoe pre pandemije predviđa se 2024. godine, dok su nešto optimističnija predviđanja u pogledu oporavka domaćih putovanja, unutar Evrope, koja bi, kako se procenjuje, 2022. i 2023. godine trebalo da dostigne nivo iz 2019. godine.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti