Potpisivanjem sporazuma s Rusijom počinje nova era u oblasti nuklearne energije u Srbiji

Nova era u oblasti nuklearne energije u Srbiji počinje sutra potpisivanjem sporazuma s Rusijom, odnosno ruskom državnom korporacijom „Rosatom“, izjavio je sinoć generalni direktor te korporacije Aleksej Lihačov.

Foto: pixabay

Tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina danas će biti potpisan Sporazum dve vlade o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe i Zajednička izjava o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije.

– Sutra počinje nova era – resetujemo oblast nuklearne energije u Srbiji, razvijamo digitalne tehnologije i idemo napred, počinje renesansa nuklearnih potencijala koji su nekada postojali, rekao je Lihačov na zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu s ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenadom Popovićem.

Popović je ocenio da će ti sporazumi Srbiju vratiti na mesto koje joj pripada na polju primene nuklearne energije, ali i obnoviti tradicionalno dobre odnose sa Rusijom u toj oblasti.

– Sporazumi sadrže inovacioni i digitalnu komponentu kao i nuklearnu energetiku. Radi se o upotrebi nuklearne energije u mirnodopske svrhe, o potencijalu koji ima u medicini – lečenju karcinoma, poljoprivredi i čistoj vodi, rekao je Popović.

Dokumenti će doprineti otvaranju radnih mesta, razvoju novih tehnologija i znanja, inovacija i digitalizacije, kazao je srpski ministar dodao da njihova realizacija otvara novo poglavlje u ekonomskim odnosima Rusije i Srbije.

Rosatom“ se, kako je dodao, osim atomskom i nukleranom energijom bavi i vetro i elektroenergetikom.

– Povećanje efikasnosti ekonomije, razvoj poljoprivrede, medicine, obrazovanja, kao i podizanje kvaliteta života i životnog standarda teško je zamisliti bez primene mirnog atoma, kazao je Popović i dodao da će korist od saradnje imati naučno-istraživačke organizacije, fakulteti i instituti.

Prema njegovim rečima, izgradnja prvog naučno-tehnološkog inovacionog centra počeće krajem ili početkom godine.

Ministar je naveo da Srbija tri decenije nije imala kvalitetnu saradnju s „Rosatomom“ i podsetio da je Srbija još u prvoj polovini 20. veka bila jedan od lidera u Evropi u razvoju nuklearne fizike i hemije, a da je akademik Pavle Savić bio nominovan za Nobelovu nagradu.

Lihačov je pozvao srpske naučnike da se uključe u „avangardni projekat“ brzih reaktora koji objedinjuje ruske i evropske naučnike.

Prema njegovim rečima, podizanje potencijala u toj oblasti predstavlja rad i u oblasti medicine, poljoprivrede, poznavanja materijala, stvaranje novih kompozita i veštačkih materijala.

– Radimo u oblastima gde su ljudi iz Srbije ostavili značajne rezultate, razvijamo kompozitne materijale, znamo da je Srbija zemlja usmerena na čiste ekološke tehnologije i spremni smo da sa vama razvijamo sva naša dostignuća,, rekao je direktor te avangardne kompanije koja stvara nove kompozite.

Na konferenciji je najavljeno i da će srpski studenti od septembra krenuti da uče na ruskim najprestižnijim fakultetima u oblasti nuklearne energije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti