Potpisani ugovori za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava po konkursima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine

psemr ugovori

U četvrtak 24. decembra 2015. godine pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospodin Nenad Stanković potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava za realizaciju projekta korišćenja raspoloživih hidrotermalnih resursa i primene solarne energije u zalivnim sistemima.

Gospodin Stanković je ovom prilikom izjavio da je za realizaciju projekta iskorišćenja raspoloživih hidrotermalnih resursa bilo opredeljeno oko 20 miliona dinara; na konkurs se prijavilo šest opština, a opštine Ada i Inđija ispunile su uslove konkursa. Gospodin Stanković je istakao i da je bilo velikog interesovanja za realizaciju projekata primene solarne energije u zalivnim sistemima, o čemu svedoči čak 41 prijava na konkurs. Kako je naveo, sredstva po ovim konkursima biće isplaćena do kraja godine, a rok za dostavljanje izveštaja o utrošenim sredstvima je 30. jun 2016. godine.

Predsednik opštine Ada gospodin Zoltan Bilicki naveo je da će dobijena sredstva opština Ada iskoristiti za bušenje termalne bušotine, a za realizaciju ovog projekta biće izdvojeno i oko 10 miliona dinara iz sopstvenih sredstava.

Predsednik opštine Inđija gospodin Petar Filipović dodao je da će dobijena sredstva biti iskorišćena za rekonstrukciju izvora vode koji se koristi u Starom Slankamenu.

Predstavnici poljoprivrednih gazdinstava koji su dobili sredstva za realizaciju projekata primene solarne energije u zalivnim sistemima izjavili su da je upotreba solarnih panela velika pomoć poljoprivrednicima jer se obezbeđuje kontinuiran razvoj biljaka, ali i ušteda energije.

Podsetimo, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine raspisao je 18. novembra 2015. godine javni konkurs za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja raspoloživih hidrotermalnih resursa – izrada novih istražno-eksploatacionih bušotina, dok je javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata primene solarne energije u zalivnim sistemima raspisan 9. decembra 2015. godine. Opštine Ada i Inđija dobile su sredstva za izradu novih istražno-eksploatacionih bušotina u iznosu od 13950000 dinara, dok je 12 poljoprivrednih gazdinstava dobilo 9099200 dinara za realizaciju projekata primene solarne energije u zalivnim sistemima.

Sandra Jovićević

foto: psemr.vojvodina.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti