Potpisani ugovori o dodeli sredstava za pretvaranje inovativnih ideja u poslovne poduhvate

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su juče rezultate faze projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ i svečano potpisali ugovore sa predstavnicima izabranih pet kompanija kojima se dodeljuju sredstva za pretvaranje inovativnih ideja u poslovne poduhvate, a koji će doprineti ublažavanju posledica klimatskih promena i energetskoj efikasnosti.

Foto: Milisav Pajević

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je Projekat koji podržava realizaciju kreativnih rešenja i tehnoloških inovacija koji doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte jedan od najvažnijih koje Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi, zato što podrazumeva stručnost, finansijsku podršku, inovativnost i konkretne rezultate.

„Dosta je Srbija bila prljava i musava, hoćemo da rešavamo pitanje životne sredine zajedno i konkretno”, istakao je, i dodao da projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ čini značajnim i činjenica da se realizuje širom Srbije, podrazumevajući puno učešće lokalnih zajednica.

Srbija mora da otvori put novim tehnologijama što će omogućiti smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i ublažavanje posledica klimatskih promena, ali i bolje stanje životne sredine, zbog čega će Ministarstvo nastaviti da sprovodi ovaj i slične projekte i da podržava inovativne ideje i nova tehnološka rešenja naročito na nivou lokalnih zajednica, naglasio je ministar Trivan na ceremoniji potpisivanja sporazuma o dodeli sredstava za sufinansiranje.

On se na kraju svog izlaganja zahvalio Darinki Radojević na radu i učešću u realizaciji ovog projekta.

Foto: Milisav Pajević

“Pored podrške razvoju inovativnih ideja kroz Кlimatski inkubator, UNDP pomaže i u njihovoj realizaciji kako bi doprineo borbi protiv klimatskih promena i održivom razvoju u Srbiji.

Ublažavanje klimatskih promena je investicija u poslovanje. Smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte štedi novac putem poboljšanja energetske efikasnosti, smanjenja troškova proizvodnje i rasta prodaje, čineći kompanije tržišno konkurentnijim”, rekla je v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera ”.

Bespovratna sredstva za sufinansiranje tehnoloških rešenja i biznis modela dobile su kompanije: JКP „Toplana-Šabac“, “Eso Tron”, „ Jugo-Impex d.o.o “, „ Sanicula Co d.o.o.“.“ i „ GreenEnergy Point d.o.o.

Realizacija njihovih ideja doprineće povećanju energetske i troškovne efikasnosti, povećanju udela energije iz obnovljivih izvora, stimulisanju cirkularne ekonomije i poboljšanom upravljanju otpadom širom Srbije, a posebno u Nišu, Paraćinu, Boljevcu, Rumenci, Šapcu.

Foto: Milisav Pajević

Ukupna vrednost dodeljenih bespovratnih sredstava je 470.000 dolara a ukupna vrednost investicija oko 11.000.000 dolara. Očekivano smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, u periodu životnog veka nagrađenih projekata, je oko 500.000 tona CO2.

Javni poziv „Izazov za inovativna rešenja“, raspisan u okviru zajedničkog projekta Ministarstva i UNDP-a „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, pomogao je da se identifikuju inovativne ideje i projekti za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje lokalnih zajednica u Srbiji kako bi postale otpornije na promene klime.

Foto: Milisav Pajević

Nagrađeni inovatori su, pored početne finansijske podrške, dobili priliku da u Кlimatskom inkubatoru, osnovanom u okviru projekta, razviju svoje ideje u projekte spremne za primenu u praksi.

Petogodišnji projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Кraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti