Potpisana izjava o izgradnji projekta gasnog interkonektora Bugarska-Sofija

Foto: http://www.srbija.gov.rs/
Foto: http://www.srbija.gov.rs/

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je, tokom Samita Zapadnog Balkana u Sofiji, sa ministrom energetike Bugarske Temenuškom Petkovom Zajedničku izjavu o izgradnji projekta gasnog interkonektora Bugarska-Sofija.

Izjava, koja je potpisana u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana, ima za cilj razvijanje projekta povezivanja energetskih tržišta i jačanje sigurnosti snabdevanja gasom u regionu.

Antić je tom prilikom naglasio da je sigurnost snabdevanja gasom prioritet Srbije i Bugarske, ali i svih zemalja regiona i Evrope.

– Interkonekcija Niš–Dimitrovgrad je zajednički prioritet obe zemlje, na čemu se intenzivno radi, i Evropska unija preko svojih grantova učestvuje u finansiranju tog projekta, pri čemu je Srbiji opredeljeno 49,6 miliona evra, rekao je ministar.

On je naglasio da je gasna interkonekcija Srbije i Bugarske veoma važna, imajući u vidu da obe zemlje imaju sve veću potrošnju tog energenta, pre svega zbog rasta industrijske proizvodnje, ali i energetske bezbednosti, kao i potrebe da se diversifikuju pravci snabdevanja tim energentom.

– Zajedničkim odgovornim pristupom prevazilazimo izazove u oblasti diversifikacije i sigurnosti snabdevanja gasom, uzimajući u obzir značajan napredak ostvaren na teritorijama obe zemlje, naveo je Antić.

U deklaraciji koju su lideri EU i zemalja članica Unije usvojili prethodnog dana u Sofiji, energetska sigurnost biće prioritet, između ostalog, kroz bolju energetsku efikasnost i prekograničnu međusobnu povezanost, diversifikaciju izvora i pravaca, kao i uravnoteženu kombinaciju raznih izvora energije uz bolju integraciju obnovljive energije.

Antić je potpisao i Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i Evropske investicione banke (EIB), čija je svrha da se utvrde ključni principi predviđene saradnje.

Od te finansijske institucije se očekuje da se uključi u pripremu i finansiranje odabranih pojedinačnih prioritetnih projekata, koji ispunjavaju nacionalne ciljeve razvoja.

– Republika Srbija, sa predsednikom Vučićem na čelu, ima u vidu da je ulaganje u energetsku i transportnu infrastrukturu, opštinske i ekološke infrastrukture, klimatsko delovanje, obrazovanje, zdravstvo, inovacije i podršku privatnom sektoru, od presudne važnosti za ekonomski razvoj države, naglasio je Antić.

EIB bi, prema potpisanom memorandumu, između ostalog trebalo da učestvuje u finansiranju izgradnje 32 kilometara autoputa Niš–Merdare, infrastrukture za unutrašnji vodni transport, revitalizacije u najnerazvijenijim i najsiromašnijim opštinama u Srbiji.

Takođe, predviđeno je učešće ove finansijske institucije i u projektu unapređenja informacione i komunikacione infrastrukture u školama u Republici Srbiji, kao i u sufinansiranju nedostajućih sredstava za interkonekciju Niš–Dimitrovgrad–Bugarska.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti