Nova oprema za Nacionalnu laboratoriju za analizu vode, vazduha i zemljišta

Foto: http://www.ekologija.gov.rs/
Foto: http://www.ekologija.gov.rs/

Nacionalna laboratorija za analizu vode, vazduha i zemljišta predstavila je juče novu opremu za utvrđivanje kvaliteta vode i vazduha, u vrednosti od milion i po evra, koju je Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije donirala Evropska unija.

Predstavljanju savremene opreme, kojom je unapređen sistem monitoringa voda i vazduha u Srbiji, prisustvovali su ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Radović je, nakon obilaska Nacionalne laboratorije u prostorijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), rekao da će zahvaljujući doniranoj opremi standardi Agencije za zaštitu životne sredine biti u potpunosti usklađeni sa propisima EU.

– Srbija je dobila najsavremeniju opremu u regionu u vrednosti od milion i po evra. Završena je veoma zahtevna obuka naših stručnjaka koja je trajala godinu dana, a danas možemo reći da naša Agencija funkcioniše kao da smo već u EU, naglasio je Radović.

Nova oprema, kako je objasnio, primenjuje se već nekoliko meseci i omogućava bolje praćenje prisustva opasnih i štetnih supstanci u skladu sa novim standardima i metodama Direktive o vodama Evropske komisije propisanim 2014. godine.

Trivan je istakao da napredak Srbije u zaštiti životne sredine nije moguć bez podrške i pomoći EU, kao i da će zahvaljujući doniranoj opremi i postojećoj tehnologiji Srbija postati regionalni lider u monitoringu.

On je naveo da je cilj da se uz pomoć EU i napore resornog ministarstva poboljša monitoring mreža kako bi se što preciznije odredila dijagnoza životne sredine u Srbiji i preduzele konkretne mere zaštite.

– Što analiza stanja bude perfektnija, znaćemo šta tačno da preduzmemo kada je reč o emisiji štetnih gasova ili zaštiti naših voda. Recimo, Srbija treba da investira u oko 300 sistema za preradu otpadnih voda, a monitoring će nam reći gde i šta treba da se radi, objasnio je Trivan.

Ministar je precizirao da nije dovoljno da samo EU ulaže u poboljšanje kvaliteta životne sredine u Srbiji, već da to treba da čine i sve državne institucije.

Moramo da obezbedimo mnogo više sredstava i novca za sprovođenje monitoringa. Neprihvatljivo je da u pojedinim velikim gradovima u Srbiji postoji samo jedna ili dve stanice za analizu kvaliteta vazduha, naglasio je on i dodao da će Srbija u narednih 30 godina uložiti približno 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine.

Fabrici je naglasio da je životna sredina važan segment u EU, koja blisko sarađuje sa državnim organima u Srbiji kako bi i njeni građani imali jednak kvalitet života.

Foto: http://www.srbija.gov.rs
Foto: http://www.srbija.gov.rs

– Ova donacija je deo šire saradnje sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom u cilju podizanja svesti o ekologiji i životnoj sredini. Mi u gradovima širom Srbije pomažemo podizanje centara za preradu otpadnih voda i druge aktivnosti u poboljšanju životne sredine, rekao je Fabrici.

On je ukazao na to da Izveštaj o napretku Srbije na putu ka članstvu u EU pokazuje da je Srbija napredovala kada je reč o Poglavlju 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, i naglasio da nadležni organi treba da nastave da ulažu u zaštitu životne sredine koja treba da bude prioritet ne samo EU, već i Srbije.

Dva instrumenta visoke tehnologije koja su danas predstavljena donacija su EU iz projekta IPA 2012 „Uspostavljanje integrisanog sistema monitoringa životne sredine u oblasti kvaliteta vode i vazduha“.

Njihovom primenom moguće je detektovati do nekoliko hiljada supstanci u uzorcima površinskih, podzemnih ili otpadnih voda.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti