Potpisan ugovor za izgradnju trafostanice za VE Podveležje

Foto: epbih.ba

JP Elektroprivreda BiH je sa kompanijom ABB Zagreb potpisala Ugovor za izgradnju trafostanice (110/30 kV) i kablovske (30 kV) i fiberoptičke mreže za vetroelektranu Podveležje.

Kablovskom i fiberoptičkom mrežom će se izvršiti energetsko i telekomunikaciono povezivanje vetroagregata sa trafostanicom, a sa ciljem plasmana proizvedene električne energije iz VE Podveležje u 110 kV mrežu, kao i upravljanja vetroparkom.

Ugovor se finansira iz kreditnih sredstava nemačke KfW banke, a ukupna vrednost je 4.098.026 evra. U prvoj fazi realizacije Ugovora obaveza izvođača je izrada izvedbenog projekta za trafostanicu Podveležje, kao i izrada glavnog projekta za kablovsku i fiberoptičku mrežu. JP Elektroprivreda BiH je dobila građevinsku dozvolu za izgradnju trafostanice čime su se stekli uslovi za početak izvođenja pripremnih radova.

Predviđeni rok za realizaciju Ugovora je 20 meseci. Potpisom predmetnog Ugovora učinjen je značajan napredak u realizaciji celokupnog projekta izgradnje VE Podvležje, čijom izradnjom će se povećati instalisani kapaciteti kao i udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

izvor: epbih.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti