Potpisan sporazum za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 u Hrvatskoj

Foto: mzoip.hr

Ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić održao je radni sastanak sa predstavnicima svih 11 parkova prirode u Hrvatskoj, a ovom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji na realizaciji projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000.

Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike osiguralo je 186.497.150 kuna za projekat Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000, od čega je 85 odsto sredstava osigurano iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija EU. U okviru projekta će se izraditi planovi upravljanja područjima ekološke mreže Natura 2000. To su strateški dokumenti kojima se utvrđuje svrha i stanje područja, određuju ciljevi upravljanja i aktivnosti potrebne za ostvarenje ciljeva.

Partner na projektu je Hrvatska agencija za životnu sredinu i prirodu, dok su saradnici 8 nacionalnih parkova, 11 parkova prirode, 23 županijske i lokalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i Hrvatske vode.

Republika Hrvatska je ulaskom u EU proglasila svoju mrežu Natura 2000 za više od 260 vrsta i 70 staništa, a ona pokriva oko 37 odsto kopnene teritorije i 15 odsto obalnog mora čime se Hrvatska svrstala u sam evropski vrh. Cilj ulaganja u evropsku ekološku mrežu Natura 2000 je podsticanje politike zaštite prirode i biodiverziteta i stoga je od ključne važnosti učestvovanje i jačanje kapaciteta javnih ustanova za upravljanje ekološkom mrežom.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti