NIŠ: Sedam miliona dinara za sanaciju divljih deponija

Foto-ilustracija: Pixabay

Veće grada Niša odobrilo je na sednici 13. septembra gotovo sedam miliona dinara za čišćenje 30 divljih deponija na području grada i za ozelenjavanje šest lokacija u gradu na kojima su se nekada nalazile divlje deponije. Grad planira i da obezbedi kontejnere za sva niška sela, iako i u onim koja ih imaju meštani često prave divlje deponije, obično pored reka i potoka.

Sekretarka sekretarijata za zaštitu životne sredine, Ivana Krstić, rekla je da 30 divljih deponija čije je čišćenje predviđeno predstavlja većinu takvih deponija na niškom području. Ona je kazala da je ozelenjavanje zemljišta na kome su se nekada nalazile divlje deponije način da građani steknu naviku da na tim mestima više ne bacaju smeće.

Direktor Javno-komunalnog preduzeća Medijana, Bratislav Vučković, podsetio je da se iz gradske kase svake godine izdvajaju značajna sredstva za čišćenje divljih deponija.

– Za to smo 2016. utrošili tri miliona dinara, ali smo u jednoj od prethodnih godina za čišćenje divljih deponija potrošili čak 20 miliona. Nedostatak komunalne svesti građana je, na žalost, naša stvarnost na jugu Srbije, naročito u ruralnim područjima – rekao je Vučković.

Prema njegovim rečima, u 32 od 68 niških sela postavljeni su kontejneri, ali neretko i u tim selima meštani prave divlje deponije, obično pored reka i potoka.

Vučković je rekao da je u planu da sva sela dobiju kontejnere i to tako što bi oni delom bili prebačeni iz gradskog jezgra, dok bi u samom gradu bili izgrađeni podzemni kontejneri.

Izvor: ekapija.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti