Potpisan sporazum o saradnji NIS-a i 12 lokalnih samouprava

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Memorandum o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata i sporazume o saradnji sa 12 lokalnih samouprava za podršku ekološkim projektima potpisali su generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Razmenjeni su i sporazumi o saradnji između NIS-a i lokalnih samouprava širom Srbije, koje su partneri NIS-ovog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“. Ove godine, sporazumi su fokusirani na podršku ekološkim projektima koji će biti realizovani u 12 gradova i opština u Srbiji u kojima kompanija sprovodi najveći deo svojih poslovnih aktivnosti – Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu. 

Kako se navodi u saopštenju ukupna sredstva u iznosu od 107,5 miliona dinara biće usmerena na unapređenje zaštite životne sredine u ovim gradovima i opštinama kroz uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, uređenje javnih gradskih parkova i parkovskih površina, sadnju autohtonih vrsti biljaka, postavljanje inovativnih ekoloških parkovskih elemenata, solarno osvetljenje parka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera.

Tjurdenjev je rekao da kompanija NIS nastoji da bude primer u biznisu, kao i u efikasnoj zaštiti životne sredine. 

Prema njegovim rečima, ova kompanija je u ekološke projekte uložila približno 120 miliona evra, pri čemu su efekti, zahvaljujući kapitalnim projektima u kojima se vodi računa o zaštiti životne sredine, višestruko veći.

Mihajlović je na svečanosti u Palati Srbija istakla da zelena agenda i zelena ekonomija treba da budu model rasta i da svi projekti koje realizuje država, kao i lokalne samouprave i društveno odgovorne kompanije, treba da doprinesu da Srbija ide putem održivog razvoja.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji između NIS-a i 12 lokalnih zajednica započeo je ovogodišnji konkurs „Zajednici zajedno“. Konkurs je otvoren do 5. jula, a rezultati će biti objavljeni do 15. septembra.

O izboru projekata odlučivaće komisija sastavljena od predstavnika kompanije NIS, lokalnih samouprava, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti