Potpisan sporazum o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u TENT-u

Elektroprivreda Srbije i kompanija Mitsubishi Hitachi Power Systems potpisali su danas, u Vladi Srbije, sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, odnosno višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u Termoelektrani Nikola Tesla A, čija je vrednost 167 miliona evra. Reč je o ugovornom sporazumu za realizaciju projekta „Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A”, a ministar energetike, Aleksandar Antić, je rekao da će zahvaljujući tom projektu emisije sumpor-dioksida biti smanjene devet puta. Antić je naglasio da će emisije biti smanjene sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je uskladu sa svim obavezama i direktivama koje je Srbija preuzela.

Sporazum su potpisali v.d. direktora EPS-a, Milorad Grčić, i izvršni potpredsednik kompanije Mitsubishi Hitachi Power Systems, Jasuo Fudžitani, i predstavnici konzorcijuma, u prisustvu ministra Antića i državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Japana, Kazujukija Nakanea. Grčić je izjavio da konačno počinje realizcija tog projekta koji je čekao nešto više od pet godina.

– Ovaj projekat garantuje budućnost sprske energetike – naglasio je Grčić ističući da ćemo u narednih 20 godina imati mogućnost da po modernim evropskim standardima proizvodimo električnu energiju.

On je podsetio da je to drugi takav projekat, pošto je prvi već završen u Kostolcu B.

Ugovorna vrednost opreme i radova iznosi oko 167 miliona evra, a više od 50 odsto poslova će uraditi domaće firme.

Za unapređenje zaštite životne sredine od 2017. do 2025. godine EPS planira ulaganja od oko 900 miliona evra i to kroz realizaciju projekata za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu iz termoelektrana, što uključuje i izgradnju šitema odsumporavanja a TENT B.

U konzorcijumu koji će realizovati projekat su i japanska korporacija ITOC HU, Mitsubishi Hitachi Power Systems Evropa sa sedištem u Nemačkoj i domaća firma MPP Jedinstvo iz Sevojna.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa. Kao nus-proizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca od datuma stupanja Ugovora na snagu.

Izvor: elektroenergetika.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti