Potpisan prvi komercijalni PPA ugovor u Hrvatskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Karsten Würth)

Otvoreno je novo poglavlje u energetskoj tranziciji Balkana, prvi put je potpisan PPA ugovor između dva nedržavna učesnika na tržištu.

Developer i operater projekata obnovljviih izvora energije WPD i kompanija “Danske Commodities”, trgovac energijom, potpisali su PPA ugovor s fiksnom cenom za Vetroelektranu “Orlice”. Ova vetroelektrana izašla je iz sistema podsticaja fid-in tarifom.

VE “Orlice” je druga najstarija vetroelektrana u Hrvatskoj koja je puštena u rad 2009. godine. Nalazi se u blizini Šibenika i energijom snabdeva oko 5.000 domaćinstava. 

Kako je dogovoreno “Danske Commodities”, trgovac energijom, biće odgovoran za trgovinu i balansiranje kapaciteta od 9,6 MW instaliranih u Orlicama.

Generalni direktor WPD Adria, Zoran Obradović istakao je da je potpisivanje ugovora značajno za razvoj energetskog tržišta u regionu i da mu je drago što su oni, kao lideri u razvoju vetroelektrana u Hrvatskoj, prvi i potpisali PPA ugovor sa nedržavnim učesnikom na tržištu.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, u Evropi je sve prisutnija energetska tranzicija koja stvara mogućnosti za energetsko tržište. 

“U Hrvatskoj energijom trgujemo više od 10 godina i deo smo tranzicije zemlje ka zelenijoj ekonomiji. Kako povećavaju svoje zelene ambicije, biće im potrebno još više obnovljive energije. Sa ovim prvim komercijalnim PPA ugovorom, nadamo se da ćemo proširiti razvoj obnovljivih izvora energije jačanjem investicione klime za buduće energetske projekte”, rekao je Tor Mosegard, direktor za trgovanje električnom energijom u Evropi kompanije „Commodities“.

Hrvatska ima zacrtan cilj, a to je da do 2030. godine smanji emisiju ugljenika za 45 odsto. A da udeo obnovljivih izvora energije u potrošnji od 2030. godine iznosi 39 odsto.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti