Potpisan memorandum o strateškoj saradnji s Francuskom elektroprivredom

Foto-ilustracija: Unsplash (Nikola Johnny Mirkovic)

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije, potpisali su u Parizu, Siniša Mali, predsednik Vlade i ministar finansija i Luk Remon, direktor Francuske elektroprivrede.

Memorandum je potpisan u prisustvu Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, koji je tom prilikom rekao da je razgovarano sa EDF-om o unapređenju elektroprivredne saradnje, od hidroelektrana do nuklearnih elektrana.

Prema rečima predsednika, moramo danas da brinemo kako ćemo da imamo struju, jer srpske kompanije i industrija rastu, i zato je važno da obezbedimo stabilno snabdevanje.

Kako je ranije istakao, zbog rasta potražnje za električnom energijom koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, razmišljamo o upotrebi nuklearne energije koja jedina može da obezbedi baznu energiju i poštovanje „net-zero“ koncepta.

U Parizu, predsednik Vučić sastao se i sa mladim srpskim naučnicima i tom prilikom istakao da su oni članovi Srpskog nuklearnog društva, osnovanog u Francuskoj, koje je postalo deo Evropskog nuklearnog društva. Predsednik je dodao da su oni ponos Srbije i da su oduševljeni inicijativnom srpske države da se u budućnosti osloni na ovu energiju, te da su spremni da pomognu svojim znanjem i razmišljaju o povratku u Srbiju.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay (distelAPPArath)

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, takođe je ranije navela da zbog uvođenje moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, ali da će se u narednom periodu intenzivno razgovarati sa Ministarstvom nauke, prirodnim i tehničkim fakultetima, naučnim institutima i drugim institucijama u zemlji kako bi unapredili kapacitete neophodne za pripremu i realizaciju ovakvih projekata.

Prema njenim rečima, to je ujedno prilika da se vrate obrazovani mladi ljudi u zemlju, koji bi mogli da daju podršku energetskoj sigurnosti Srbije.

Ministarka je tom prilikom rekla da Francuska iz nuklearne energije dobila oko 70 odsto električne energije, zbog čega je važno što će predsednik Srbije i predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarati o ovoj temi u trenutku kada mnoge države razmatraju veću ulogu nuklearne energije u jačanju energetske bezbednosti i rešavanju klimatskih izazova.

Prisećanja radi, Vlada Srbije je 5. aprila usvojila Zaključak kojim su utvrđivanje osnove za zaključivanje Memoranduma.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti