Potpisan Memorandum o saradnji mladih poljoprivrednika Srbije i Slovenije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije Dejan Židan potpisali su 19. maja 2018. godine na Brdu kod Kranja u Sloveniji Memorandum o saradnji između mladih poljoprivrednika dve zemlje.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Saradnja Srbije i Slovenije obuhvata uspostavljanje radne grupe za mlade poljoprivrednike obe zemlje, pokretanje pilot projekta u Republici Srbiji i savetodavne usluge u pripremi dugoročnog akcionog plana za rad sa mladim poljoprivrednicima u Srbiji.

Ministar Nedimović izjavio je da Slovenija predstavlja jedan od uzora u čitavoj EU po načinu na koji je rešila problem finansiranja i funkcionisanja mladih farmera.

Nedimović je podsetio da je Srbija započela svoj projekat podrške mladim poljoprivrednicima pre godinu dana uspostavljanjem grantova za različite poljoprivredne proizvodnje.

– Sad je jako važno da odemo nivo više, da učimo od najboljih i zato smo izabrali za partnera Ministarstvo poljoprivrede Slovenije. Ovo će nam omogućiti da 2019. godine krenemo sa novim merama u pogledu mladih –  istakao je Nedimović.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Bilateralni sastanak između ministara poljoprivrede Srbije i Slovenije organizovan je u okviru skupa pod pokroviteljstvom UN i FAO na Brdu kod Kranja, i tom prilikom potpisan je sporazum koji se tiče razmene iskustava u pogledu primene prakse za mlade poljoprivrednike.

Pokretanje pilot projekta u Srbiji predviđeno potpisanim memorandumom  obuhvatilo bi sveobuhvatnu analizu stanja među mladima i u oblasti ruralnog razvoja, proučavanje instrumenata i ekoloških rešenja za organizaciju i rad mladih poljoprivrednika, pomoć u uspostavljanju nacionalne platforme za organizaciju mladih u ruralnim područjima, pomoć u pripremi i sprovođenju pilot projekta i saradnju u uvođenju šema podrške za mlade poljoprivrednike.

U skladu sa ciljevima potpisanog memoranduma o saradnji između Srbije i Slovenije, koja je jedna od zemalja sa najboljom praksom kada je reč o mladima na selu i uspešno primenjuje niz agrarnih mera u toj oblasti, sprovodiće se obuke, predavanja, savetovanja, razmena informacija i tehničkih podataka, izrada publikacija i dokumenata, stručne obuke, stažiranje i studijska putovanja, zajednička organizacija konferencija, radionica, seminara i predavanja i saradnja stručnih udruženja na međunarodnom nivou.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti