Potpisan Memorandum o saradnji između Grada Beograda i Biološkog fakulteta

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Željko Tomanović potpisali su na Svetski dan zaštite životne sredine Memorandum o saradnji i razumevanju između Grada Beograda i Biološkog fakulteta.

Gradonačelnik Beograda je ovom prilikom istakao da je Botanička bašta važno mesto za Beograd zato što kroz ovu baštu prođe oko 30 hiljada dece, a na godišnjem nivou je poseti ukupno oko 60 hiljada ljudi.

Foto: Grad Beograd

„Značaj Botaničke bašte je ogroman, pre svega u edukativnom smislu, kako za Biološki fakultet tako i za Grad Beograd. Obeležavamo Svetski dan zaštite životne sredine i samo zajedničkim snagama možemo da unapredimo životnu sredinu i dostignemo cilj da Beograd bude bolji ekološki grad. Ovaj cilj je veoma aktuelan u svetu, a za Beograd je posebno značajan, imajući u vidu potencijal koji naš grad ima. Prethodnih decenija taj potencijal nije na pravi način iskorišćen, te nam se sada pruža mogućnost da nađemo nova rešenja i unapredimo životnu sredinu“, rekao je Radojičić.

On je podsetio da je u saradnji sa Biološkim fakultetom urađena desetogodišnja Strategija za suzbijanje amborzije na teritoriji Beograda.

„Prethodnih godina je bilo dosta pokušaja da se ostvare određeni rezultati u ovoj borbi. Treba da se bolje organizujemo i pružimo bolji otpor ukoliko želimo da pobedimo u borbi protiv ove agresivne biljke. To ne zavisi samo od našeg stava, budući da se ova biljka lako prilagođava različitim okolnostima. Važno je da smo definisali svaki korak kako ćemo se boriti. Za razliku od prethodnih godina, ove godine na šest puta većoj teritoriji radimo mapiranje terena, a na čak 15 puta većoj površini ćemo vršiti suzbijanje ambrozije“, kazao je gradonačelnik.

On je istakao značaj naučnog potencijala Biološkog fakulteta i Botaničke bašte.

„Iza Biološkog fakulteta stoje slavna imena kao što su Josif Pančić, Siniša Stanković, Ivan Đaja i mnogi drugi. Verujem da ćemo zajedno raditi na mnogo stvari i jedan od primera dobre saradnje će svakako biti realizacija projekta Instituta za botaniku. Teško je shvatiti da se više od 25 godina ovaj projekat ne realizuje iz administrativnih razloga, bez obzira na izuzetan koncept koji ga prati. Osmišljeno je da se u tom prostoru nalazi Legat Josifa Pančića i Centar za ekološku edukaciju dece. Rukovodstvo Vlade Srbije i Grada Beograda nastoji da se sprovedu projekti koji do sada nisu realizovani, a jedan od takvih projekata je i Klinički centar Srbije. Nakon što se zgrada Instituta za botaniku završi, pre svega deca iz osnovnih škola Beograda, ali i studenti sa Biološkog fakulteta će imati mesto za savremenu edukaciju“, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Dekan Biološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Željko Tomanović zahvalio je gradonačelniku na inicijativi za potpisivanje ovog sporazuma i podsetio da je gradonačelnik Radojičić prvi koji je posetio Botaničku baštu nakon pokojnog gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića.

Foto: Grad Beograd

„Ovaj sporazum otvara prostor za mnogo širu saradnju nego što je to bilo ranije. Verujem u iskrenu želju gradonačelnika da naš grad ima kvalitetniju i bolju životnu sredinu. Stanje životne sredine je, po mom mišljenju, najvažnija tema za naše zdravlje i time treba aktivno da se bavimo. Naše kolege koje rade monitoring stanja životne sredine u Srbiji dokazuju nam koliko se u nekim delovima naše države ne vodi računa o okolini, a vode su praktično pretvorene u otpadne vode. Ono što možemo da ponudimo ovim sporazumom jeste zaštita staništa, ekosistema, očuvanje biodiverziteta, kontrola i suzbijanje invazivnih vrstaambrozije, kao što je spomenuo gradonačelnik, ali tu su i komarci i druge vrste štetnih insekata“, rekao je Tomanović i dodao da je njihova uloga da daju doprinos svim ovim aspektima očuvanja životne sredine.

Prema njegovim rečima, nastaviće se saradnja sa nadležnim institucijama i naučnim institutima, koji će im dodatno u ovoj misiji pomoći.

„Uključićemo nauku i znanje i koristiti sve ono što može da nam na ovom putu pomogne za bolji život u gradu. To je i misija ovog fakulteta koji školuje ekologe i biologe, jer naša je dužnost da damo doprinos u ovakvim projektima“, poručio je dekan Biološkog fakulteta u Beogradu.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti