Pošumljavanje Velikog ratnog ostrva

Foto: studiob.rs

U cilju povećanja pošumljenosti Velikog ratnog ostrva, zaštićenog prirodnog dobra grada Beograda, radnici JKP „Zelenilo-Beograd” su zajedno sa studentima i profesorima Šumarskog fakulteta posadili hiljadu sadnica hrasta lužnjaka starosti tri godine. Sadnice su namenski proizvedene u rasadniku Šumarskog fakulteta, u sklopu redovnih projektnih aktivnosti finansiranih od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Ugroženost ovakvih staništa, poput Velikog ratnog ostrva, zahteva primenu adekvatnih mera zaštite i usmerenog korišćenja, pre svega, genofonda šumskog drveća kao glavnog nosioca ekosistema. Na Velikom ratnom ostrvu evidentirane su četiri vrste drveća, koje pripadaju kategorijama retkih, ugroženih, reliktnih i endemičnih vrsta, a to su bela topola, vez i domaći orah, dok je koprivić endemit. Značajan genofond Velikog ratnog ostrva je i močvarni taksodijum koji je unesen u ovo zaštićeno područje i ne opterećuje ambijent u smislu prirodnosti.

Kroz ovakve programe, koje sprovodi JKP „Zelenilo-Beograd” zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i Šumarskim fakultetom , gde se iz semena sa stabala, poreklom sa Velikog ratnog ostrva, proizvede namenski sadni materijal, koji se potom vrati na Veliko ratno ostrvo, ostvaruje se dugoročno očuvanje i usmereno korišćenje raspoloživog genofonda drvenastih biljaka.

U prethodnom periodu, na Velikom ratnom ostrvu JKP „Zelenilo-Beograd” je posadilo 5.850 sadnica lužnjaka, 1.000 sadnica poljskog jasena, 1.755 sadnica veza i 800 sadnica crne topole. Plan je da se i u narednom periodu nastavi sa namenskom proizvodnjom sadnog materijala u cilju povećanja pošumljenosti ovog područja.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti