HEAL: Uvećan zdravstveni rizik zbog emisije štetnih gasova iz elektrana

Foto: te-ko.rs

Republika Srbija je ove nedelje najavila izgradnju novog bloka Termoelektrane Kostolac B3 – 350 megavata u blizini granice sa Rumunijom, koja će prvenstveno trošiti lignit iz obližnjeg kopa. Ukupna vrednost projekta je 610 miliona eura, od čega se Vlada Srbije obavezala da obezbedi oko 20 odsto, dok će ostatak osigurati Eksim banka Kine uz kredit na period otplate od dvadeset godina.

U konačnici, ovo saopštenje za javnost znači da će građani Republike Srbije kroz poreske obaveze finansirati projekat koji će ozbiljno uticati na njihovo zdravlje, kao i stvoriti nekontrolisane dodatne ekonomske i zdravstvene troškove. Jedan od najuticajnih medicinskih časopisa na svijetu, The Lancet, preporučuje da sve zemlje uklone iz upotrebe najugroženiji oblik fosilnih goriva – ugalj.

Emisije štetnih gasova iz elektrana na ugalj doprinose zagađenosti vazduha i povezuju se sa nepotrebnim visokim stopama prerane smrti, hroničnim plućnim bolestima, srčanim oboljenjima i astmom. Lignit – oblik uglja koji će se primarno koristi u Kostolcu B3 – je najprljaviji oblik uglja. Prema proračunima Alijanse za zdravlje i životnu sredinu – HEAL, postoji rizik  da 1.269 ljudi doživi preuranjenu smrt zbog zagađenja tokom postojanja i rada same elektrane, pod pretpostavkom da će njen rad trajati 45 godina. To je jednako direktnim zdravstvenim troškovima između 462 milona i 1,33 milijardi eura. Uz to, svake dodatne godine elektrana Kostolac B3 bi mogla da prouzrokuje 28 preuranjenih smrtnih slučajeva sa dodatnim društvenim troškovima od 10 do 29 miliona eura.

Izvor: HEAL 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti