POSLOVNI FORUM „ŠPANIJA I ZAPADNI BALKAN“ – „POSLOVNE MOGUĆNOSTI U ENERGETSKOM SEKTORU U SRBIJI

Foto: OIE Srbija

U okviru drugog dana Poslovnog foruma Španija – Zapadni Balkan, održanog u hotelu Hyatt Regency Belgrade 20-21. marta, održan je panel posvećen trenutnom stanju i perspektivama poslovanja u energetskom sektoru Republike Srbije, sa akcentom na obnovljive izvore energije. Govornici na panelu bili su gđa Jovana Joksimović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, pri Ministarstvu rudarstva i energetike, g. Rade Mrdak, savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike, g. Nikola Obradović, korporativni direktor za međunarodne i regulatorne poslove Elektromreže Srbije, g. Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju Elektroprivrede Srbije, g. Gligo Vuković, projekt menadžer pri Delegaciji EU u Srbiji, dok je panel diskusiju moderirala gđa Danijela Isailović, menadžerka Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija).

Predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva predstavili su trenutne aktivnosti Ministarstva usmerene ka formulisanju prioriteta i ciljeva u narednom periodu. Istaknuta je izrada strateških dokumenata koja bi trebalo da odrede delovanje nadležnih institucija i preduzeća u narednom periodu kao i izmena pravnog okvira u oblasti obnovljivih izvora energije koja bi trebalo da omogući da se odblokira zastoj koji je nastao u implementaciji planiranih projekata i razvoju novih. Takođe je najavljeno da bi prva aukcija za 400 MW energije vetra mogla biti održana u narednih nekoliko meseci, dok će visinu cene odrediti Vlada. „Elektromreža Srbije“ biće zadužena za utvrđivanje kapaciteta za priključivanje na mrežu ali po metodi obračuna/kalkulacije koju će odobriti nezavisno nadležno telo (Agencija za energetiku Republike Srbije). 

Pročitajte još:

„Elektromreža Srbije“ predstavila je realizovane deonice Transbalkanskog koridora (dalekovod ka Rumuniji i Kragujevac – Kraljevo) kao i one koje bi trebalo da se realizuju u narednom periodu (ka granici ka Rumuniji) i time osiguraju kako stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta, tako i mogućnost priključivanja većeg broja investitora iz oblasti obnovljivih izvora energije. EPS je potvrdio svoje opredeljenje ka smanjenju emisija CO2 koje nastaju iz termičke proizvodnje (sagorevanjem uglja), postepenim smanjenjem upotrebe niskokaloričnog lignita i povećanjem proizvodnje iz čistijih izvora energije, uz istovremeno vođenje računa i o socio-ekonomskim interesima Republike Srbije. U tom cilju, Republika Srbija razmišlja i radi na razvoju projekata hidroelektrana „Bistrica“, „Đerdap 3“, Vlasinske i Ibarske elektrane. Delegacija Evopske unije je izrazila svoju podršku razvoju ovih projekata, kao i budućih projekata solarnih elektrana „Morava“ i „Kostolac A“, kao i podršku od 165 miliona evra čiji će veći deo biti usmeren na smanjenje pritiska na male potrošače usred povećanja cena električne energije. Kao važan aspekt podrške istaknuti su i projekti u oblasti gasne konekcije, sa Bugarskom i u perspektivi sa Severnom Makedonijom.

Nakon izuzeno korisnih izlaganja, prisutne španske kompanije istakle su svoje interesovanje za ulaganje u obnovljive izvore energije u Republici Srbiji, u nadi da će ono rasti u svetlu novih izmena pravnog okvira. U međuvremenu, neki od projekata u segmentu obnovljivih izvora energije koji španske kompanije razvijaju u Republici Srbiji su u poodmakloj fazi i čekaju još samo dozvolu za priključenje na mrežu.

Izvor: OIE Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti