Poslovna asocijacija ,,Zeleni navigator Zapadnog Balkana’’ predstavljena u Pokrajinskoj vladi

Foto: Pokrajinska vlada

Poslovna asocijacija ,,Zeleni navigator Zapadnog Balkana’’ osnovana sa ciljem sprovođenja ,,Zelene agende’’, predstavljena je u Pokrajinskoj vladi. Asocijacija je osnovana od strane Razvojnog fonda Vojvodine, Garancijskog fonda AP Vojvodine i Garantnog fonda Republike Srpske.

,,Novembra 2020. godine, zemlje regiona su priznale Evropski zeleni dogovor kao novu strategiju rasta Evropske unije u cilju moderne, klimatski neutralne i konkurentne ekonomije koja efikasno koristi resurse’’, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, istakao je da klimatske promene predstavljaju jedan od najvećih problema sa kojima se suočava planeta, a za čije je rešavanje potrebno kontinuirano delovanje. Zbog toga, iako se svet trenutno suočava sa globalnim potresima izazvanim ratom u Ukrajini, ekonomskom krizom i pandemijom, delovanje sa ciljem rešavanja problema klimatskih promena ne sme da bude prekinuto.

Dalje navodi da očekuje da će inicijativa biti podržana od privrede, privrednika i međunarodnih finansijskih institucija i da je važno povezivanje kako bi podsticale državne administracije sa ciljem usklađivanja politike. Ovo je potrebno kako bi moglo da se utiče na smanjenje emisije štetnih gasova, digitalizaciju industrijskog sektora, obnovljive izvore energije i na sve ostalo što može da ima uticaj na usporavanje klimatskih promena. Predsednik dodaje da je Razvojni fond Vojvodine u postupku akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda, čije se sedište nalazi u Inčonu, u Južnoj Koreji. Kao prva institucija iz Srbije, ostvariće pravo da iz tog fonda koristi sredstva za finansiranje klimatski odgovornih investicija u javnom i privatnom sektoru.

Predstavljanju poslovne asocijacije u Novom Sadu, prisustvovala je i Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Marija Obradović. Ministarka je navela da je Vlada veoma posvećena Zelenoj agendi, a da ključnu ulogu u njenom sprovođenju imaju lokalne zajednice. Obradović je takođe istakla da je borba za natalitet, više investicija, bolju ekonomiju i snažniju privredu neodrživa ukoliko Zelena agenda ne bude naš prioritet. Štaviše, sve buduće investicije moraju da budu u skladu sa Zelenom agendom i indikatorima održivog razvoja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti