Poskupljenje struje u Velikoj Britaniji i šta smo iz toga naučili

Foto-ilustracija: Pixabay

Stabilno snabdevanje električnom energijom preduslov je za stabilno društvo, no skorašnji događaji su pokazali da se čak i razvijene zemlje mogu suočiti sa nestašicom struje koja preti da preraste u krizu.

Nakon što je 16. septembra požar zahvatio trafostanicu na podvodnom dalekovodu koji spaja Francusku i Veliku Britaniju, posledice po stanovnike ostrvske zemlje odmah su bile vidljive, a ovaj incident mnoge je udario tamo gde ih najviše ”boli” – po džepu.

Kako javljaju svetski mediji, još uvek nije poznato šta je prethodilo incidentu koji je prepolovio kapacitet dalekovoda, pa je od nekadašnjih 2 GW snage sada u funkciji 1 GW, a tako će ostati do marta 2022. godine kada se očekuje da će šteta biti potpuno sanirana.

Poskupljenje struje za 20 odsto usledilo je narednog dana, a ova vest zatekla je domaćinstva i kompanije na pragu zimskog perioda kada je potrošnja znatno veća.

Kako bi koliko-toliko olakšali građanima, Vlada Velike Britnije treba da ukine „zelene takse“ koje čine četvrtinu računa za struju, a iz kojih se finansiraju subvencije za obnovljive izvore energije (OIE), rekao je direktor kompanije „E.On“ Majkl Luis za Financial Times.

Umesto toga, Luis predlaže da bi OIE trebalo finansirati iz standardnih poreza budući da će se građani suočiti sa velikim finansijskim izazovima ove zime, naročito domaćinstva sa niskim primanjima. Do sada nije poznato da li će ovaj predlog biti usvojen, kao ni da li će njegovim usvajanjem biti kompromitovan dalji razvoj čistih izvora energije.

Međutim, pomenuti incident nije jedino što „gura“ Veliku Britaniju u energetsku krizu – poskupljenje fosilnih goriva, pandemija, energetska tranzicija i takse na emisije ugljen-dioksida takođe dolivaju „ulje na vatru“ i ugrožavaju doskora stabilno snabdevanje električnom energijom.

Svi ovi faktori zajedno „vape“ za energetskom nezavisnošću koju mogu pružiti samo obnovljivi izvori energije. Iako nema mesta panici, valja misliti unapred i na vreme osigurati energetsku sigurnost svog doma ili kompanije i zakoračiti u svet čiste energije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti