Poskupljenje plastičnih kesa

Foto-ilustracija: Pixabay

Borba za zaštitu životne sredine sada košta više.

Kese u Maksiju od 18. januara koštaju pet dinara po komadu. Poskupljenje je, osim u Maksiju, stupilo na snagu i u prodavnicama Tempa, gde kese koštaju sedam dinara, dok su u Shop&Go prodavnicama takođe pet.

U kompaniji Delez Srbija kažu da je cena promenjena u skladu sa novom regulativom Evropske unije i Odlukom Grada Beograda, a sa ciljem daljeg smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih kesa.

„Kesa u Maksiju i Shop&Go prodavnicama je pet dinara. Ova strateška odluka kompanije će dodatno olakšati pripremu Beograđana za 1. januar 2020. godine kada će Grad u potpunosti zabraniti upotrebu plastičnih kesa. Do sada, otkako je počela naplata plastičnih kesa, njihova upotreba smanjena je za 65 odsto, što pokazuje da građani pozitivno reaguju na ove promene, da su svesni problema koji postoji kad je u pitanju zagađenje životne sredine i da žele da doprinesu da imaju čistiju okolinu. Naš cilj je da se kese uopšte ne kupuju“, navode u komapniji.

Kako bi dodatno pružili doprinos akciji smanjenja upotrebe kesa za jednokratnu upotrebu, omogućili su svim kupcima da u narednih mesec dana mogu nabaviti pamučne cegere po akcijskoj ceni od 59 dinara.

„U narednom periodu ćemo raditi i na smanjenju količina plastike u ambalaži proizovda naše privatne robne marke, smanjenju upotrebe plastičnih proizvoda koji su za jednokratnu upotrebu i većoj primeni plastike koja se može kompostirati“, kažu u ovoj kompaniji.

Izvor: Telegraf

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti