Portugal dobija najveći plutajući solarni park u Evropi

Foto: YouTube (screenshot)

Veliku šansu za postizanje energetske stabilnosti i odustajanje od ruskog gasa Evropa nesumnjivo vidi u solarnoj energiji.

Nakon što je Grčka ove godine postala bogatija za 204 MW bifacijalnih solarnih panela, što je čini najvećom solarnom farmom tog tipa u Evropi, i Portugal će uskoro dobiti najveću plutajuću solarnu elektranu na kontinentu.

Plutajući solarni park nalaziće se na veštačkom jezeru Alkeva, a sastojaće se od 12.000 solarnih panela, piše The Optimist Daily. Ovo solarno ostrvo će proizvoditi 7,5 GWh električne energije godišnje što je dovoljno za potrebe 1.500 domaćinstava, a biće opremljeno i litijumskim baterijama koje mogu da skladište do 2 GWh energije.

Projekat realizuje glavna portugalska komunalna kompanija EDP, a okončanje radova očekuje se krajem leta ove godine.

Novi solarni park je deo strategije Portugala da do 2030. godine smanji emisije štetnih gasova za 40 odsto. U ovoj zemlji je krajem prošle godine ugašena poslednja elektrana na fosilna goriva čime je Portugal postao četvrta zemlja u Evropi bez ijedne elektrane ovog tipa, saopštio je Euronews.green.

Na vodi bolje nego na zemlji?                

Plutajuće solarne elektrane imaju veliki potencijal, a naučnici tvrde da su za 12,5 odsto efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji.

Takođe, biolozi upozoravaju da solarne elektrane koje zauzimaju velika prostranstava mogu ugroziti prirodna staništa divljih vrsta i sprečavaju da se određene površine koriste za uzgoj hrane.

Jedno od rešenja može biti izgradnja plutajućih solarnih elektrana. Ipak, i tu moramo biti oprezni jer još uvek ne postoje objedinjene studije koje pokazuju na koji način će „zamračenje“ jednog dela jezera, ako ne i celog jezera, uticati na biljni i životinjski svet.

Na sreću, međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) objavio je smernice kako ublažiti negativan uticaj obnovljivih izvora energije na biodiverzitet.

Pažljivim konstruisanjem plutajućih solarnih elektrana i detaljnom procenom uticaja na životnu sredinu sledeći smernice IUCN-a, moguće je osigurati duplu korist ovakvih projekata – dobijanje čiste energije i zaštita vodenih ekosistema.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti