Porasla potrošnja električne energije u Crnoj Gori

 

Foto: Elektropriveda Crne Gore

Domaćinstva u Crnoj Gori su u avgustu ove godine potrošila 123.732.747 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 13,2 odsto više u odnosu na julsku potrošnju, odnosno 0,04 posto više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom avgusta 2017. godine.

Prosečan avgustovski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore (ukoliko se izuzmu neočitana merna mesta u objektima koji nisu stalno nastanjeni) iznosi 39,74 evra.

Domaćinstva u Pljevljima beleže najnižu prosečnu potrošnju od 23,33 evra, dok je najveća potrošnja prethodnog meseca očitana u Ulcinju  gde su domaćinstva u proseku potrošila električne energije u vrednosti od 74,85 evra.

Elektroprivreda Crne Gore je pokrenula akciju „Podijelimo teret 6“, za sva domaćinstva koja imaju dug po osnovu utrošene električne energije, bez obzira na visinu duga, kao i sva domaćinstva kojima ističu postojeći ugovori sklopljeni u akciji „Podijelimo teret 4“ pre dve godine.

Sva zainteresovana domaćinstva akciji se mogu priključiti tokom septembra, oktobra i novembra. Uslov za potpisivanje Sporazuma o izmirenju duga je da su plaćena tri poslednja računa. Prilikom potpisivanja Sporazuma, nema nikakvog učešća, a postojeći dug domaćinstva mogu otplaćivati na sledeći način: Ukoliko je dug manji od 440 evra, iznos duga deli se sa 20 evra i na taj način dobija broj rata; Ukoliko je dug već od 440 evra, dug se otplaćuje u 22 mesečne rate u fiksnom iznosu od 20 evra.

Od trenutka potpisivanja Sporazuma, prestaje dalji obračun zatezne kamate.

Da bi Sporazum ostao na snazi, svakog meseca mora se redovno plaćati i tekući račun. Akciji se mogu priključiti i domaćinstva koja su isključena sa distributivne mreže, kao i domaćinstva koja žele da reprogramiraju već potpisane klasične protokole, navedeno je u saopštenju Elektroprivreda Crne Gore.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti