Američki tečni prirodni gas stiže u Nemačku

Američke kompanije očekuju da će najkasnije za četiri godine početi da isporučuju tečni prirodni gas Nemačkoj, što će biti izazov za Rusiju, koja trenutno pokriva 60 posto nemačkog uvoza gasa, izjavio je zamenik američkog ministra energetike Den Bruilet.

– Američki tečni prirodni gas stiže u Nemačku. Pitanje nije da li, nego kada, rekao je Bruilet listu “Bild”.

Američki predsednik Donald Tramp u julu je optužio Njemačku da je “zarobljenik” Rusije zbog svoje energetske zavisnosti od te zemlje i zatražio da se obustavi rad na gasovodu “Severni tok 2” u Baltičkom moru.

Nemačka je odbacila kritike i saopštila da je otvorena za diverzifikaciju svojih energetskih resursa, sa napomenom da će prodaja biti regulisana ekonomskim uslovima.

Bruilet je priznao da će američki gas biti skuplji, ali je rekao da će, zbog njegovog prisustva, biti određena maksimalna cena koju će moći da naplaćuje ruski “Gazprom”.

– „Gazprom“ neće moći da radi šta hoće, zato što će tu biti američki gas, rekao je američki zvaničnik, koji se prošle sedmice sastao u Berlinu sa američkih poslovnim liderima.

Ambasador SAD Ričard Grenel izjavio je “Bildu” da je kancelar Angela Merkel dala lična uveravanja Trampu da Nemačka želi da kupuje američki tečni gas.

Izvor: Energetika.ba / Klix

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti