Kombinujte i krenite katamaranom „Panuka“ Tamišom i Dunavom

 

Foto: Pancevo.mojkraj.rs

Pančevo se i ove godine priključilo obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, koja se na inicijativu Evropske komisije obeležava od 2002. godine, od 16. do 22. septembra.

Prvog dana manifestacije katamaranom „Panuka“ plovila su deca iz OŠ „Moša Pijade“ iz Ivanova, jer je ova škola pobednik 4. ciklusa eko-akcije „Sakupi i uštedi – vredi“.

U pitanju su učenici od 5. do 8. razreda kojima je ovo prvo putovanje katamaranom.

Deca su po prvi put imala prilike da vide Pančevo s reke, kao i pančevačke svetionike na ušću Tamiša u Dunav.

– Cela manifestacija odvija se pod sloganom “Kombinujte i krenite”! Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva će Evropsku nedelju mobilnosti i ovoga puta obeležiti nizom akcija i događaja koji imaju za cilj afirmaciju alternativnih vidova prevoza: pre svega bicikla, ali i javnog prevoza, brodova… i naravno, pešačenja, kaže Gordana Vlajić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, koja je deci pričala o specifičnostima Tamiša i biljnog i životinjskog sveta, kaže da je tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti “Multimodalnost” odnosno višenamenost.

U okviru Evropske nedelje mobilnosti u tri osnovne škole biti postavljeni biciklofoni, trenažni bicikli koji su pre dve godine preuređeni tako da se okretanjem pedala mogu dopuniti mobilni uređaji.

Ovaj projekat je delo profesora i učenika Mašinske škole Pančevo, a na predlog Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti