Poplave u Americi duplo učestalije

Foto: pixabay

Poplave zbog visoke plime u SAD događaju se dvostruko češće nego pre 30 godina i predviđa se da će se takav trend nastaviti u budućnosti s porastom nivoa mora, navodi se u objavljenoj studiji američke Nacionalne okeanografske i atmosferske administracije.

Istraživanja su takođe pokazala da su gradovi Istočne obale koji su osnovani krajem 16 veka danas barem 45 centimetara niže zbog topljenja glečera.
Države Virdžinija, Severna i Južna Karolina su pod najvećim rizikom, njihove obale tonu za oko 3 milimetra godišnje.

U Teksasu je prošle godine zabeleženo 23 dana poplava zbog visoke plime, dok su Atlantik siti, Nju Džerzi i Boston imali 22 takva dana. Gradovi u drugim delovima SAD imali su manje poplava zbog visoke plime, ali su i tamo premašeni rekordi.

Rekord po broju dana sa ovakvim poplavama premašen je ili skoro premašen u polovini od 98 mesta širom SAD u kojima su naučnici sprovodili istraživanje.
„Postoji regionalna varijabilnost iz godine u godinu, ali osnovni trend je sasvim jasan – zbog porasta nivoa mora, nacionalni prosek učestalosti poplava zbog visoke struje udvostručen je u poslednjih 30 godina“, navodi se u izveštaju.
Naučnici nazivaju ovakvu pojavu „upozorenjem“, dodajući da će problemi na američkoj obali biti sve gori i pozivaju na akciju, navodi agencija AP.

Primorski gradovi zbog porasta nivoa mora ponekada zatvaraju puteve, što komplikuje kretanje i svakodnevne aktivnosti građana.
Očekivane vremenske prilike ove godine mogle bi da dovedu do još učestalijih poplava duž istočne i zapadne obale a ako se trendovi koji dovode do klimatskih promena nastave očekuje se da će situacije postajati sve gora i gora.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti