Predstavljen projekat „Čista rijeka Miljacka“

 

Foto: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine
Foto: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo prisustvovala je predstavljanju generacijskog projekta „Čista rijeka Miljacka.“

Ministarka Edita Đapo je istakla kako je plastično zagađenje prisutno kako na zemlji, tako i u vodama.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se od 1972. godine i sprovode se različite aktivnosti, među kojima su akcije prikupljanja plastike, ali i drugi slični događaji. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je „Pobedimo plastično zagađenje, odnosno stop plastici“ – dodala je Edita Đapo.

U civilizacijskom napretku, tokom dva prethodna stoleća, čovek je proizveo celu paletu hemijskih proizvoda za koje planeta Zemlja sa svojim prirodnim procesima nema odgovor, i koje ne može razgraditi.

– Morski ekosistemi su u proteklih pedeset godina postali velike akumulacije ovakvih materijala. Usled fizičkih procesa, plastični materijali se usitnjavaju do mikronskih veličina i ulaze u prehrambeni lanac i tako u organizme svih živih bića, ali bez mogućnosti delovanja u procesu razgradnje. Kao takvi su postali velika pretnja opstanku planete Zemlje. Dakle, plastični otpad nije problem samo u Bosni i Hercegovini, već je to globalni problem – kazala je ministarka Edita Đapo.

Podsetila je kako je u Sarajevu omogućeno razvrstavanje otpada, što građani ne sprovode, dodavši da ih je potrebno edukovati, kako bi deca odrastala sa svešću o neophodnosti brige za životnu sredinu.

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma je naglasila da su naše prekrasne reke naše najveće blago, jer se čovečanstvo danas sve više suočava s nedostatkom vode.

– Nama je Bog podario prekrasnu zemlju, s najlepšim rekama i mi ih moramo zaštiti i sačuvati ne samo radi sebe i naše dece, već i za generacije koje dolaze – zaključila je Edita Đapo.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti