Poništena građevinska dozvola za MHE „Besko“

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе poništilo je građevinsku dozvolu izdatu investitoru „Water Green Energy“, za izgradnju mini hidroelektrane „Besko“ na Rupskoj reci u selu Dadince kod Vlasotinca. Ova vest dolazi nakon više od šest meseci pravne i aktivističke borbe, kao i 130 dana i noći na barikadama koje su držali meštani Dadinaca kako bi sačuvali svoju reku.

Planirana mini hidroelektrana bi bila treća na Rupskoj reci. Njenom izgradnjom bi skoro čitav tok završio u cevi, čime bi se uništio živi svet i ugrozilo se vodosnabdevanje više od 15.000 ljudi. Iako su meštani Dadinaca, kao i inicijative Bitka za Vlasinu i Pravo na vodu ukazivali na brojna kršenja procedura u procesu izdavanja građevinske dozvole, to nije sprečilo investitora da pre njenog isteka pokuša da započne radove. Kada je izostala reakcija institucija, građani nisu imali drugu opciju nego da brane reku svojim telima. To se i desilo 14. decembra 2022. godine, kada su meštani sprečili mašine da započnu radove i otpočeli danonoćno dežuranje do poništenja dozvole.

Pročitajte još:

Iz inicijative Pravo na vodu podsećaju da su oni i organizacija za političku ekologiju Polekol 20. decembra 2022. godine, podneli niz zahteva nadležnim državnim institucijama, a na prvom mestu zahtev Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе za poništenje građevinske dozvole za MHE „Besko“, kao i pokretanje inspekcijskog nadzora od strane upravne, građevinske i inspekcije zaštite životne sredine, kao i reakciju Zaštitnika građana.

„Ministarstvo je odlučilo kako je jedino i bilo moguće, jer ova građevinska dozvola nije ni pravno utemeljena, niti je izgradnja treće mini hidroelektrane na Rupskoj reci u javnom interesu“, kaže Žaklina Živković iz inicijative Pravo na vodu, piše u saopštenju.

Prema njenim rečima ekološki pokret odneo je još jednu pobedu, zahvaljujući velikoj solidarnosti, istrajnosti i posvećenoj borbi za prirodna dobra, po čemu treba da bude inspiracija svima“.

U inicijativi Pravo na vodu kažu da će nastaviti da ukazuju na štetne posledice uništavanja reka i ugrožavanja voda, i da podržavaju lokalne ekološke inicijative širom Srbije, dok se politike i odluke koje se na osnovu njih donose ne promene u smeru očuvanja javnih i prirodnih dobara, kao i ostvarivanja ljudskog prava na vodu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti