POLJSKA UPUTILA ŽALBU BRISELU: Nemamo dovoljno novca za sprovođenje Direktive o čistom vazduhu

Ilustracija: Pixabay

Ministarstvo životne sredine Poljske objavilo je da je podnesena žalba protiv evropskih institucija zbog Direktive o čistom vazduhu, koja ima za cilj smanjenje emisije različitih polutanata. Kako se navodi u saopštenju, žalba Varšave nije upućena direktno protiv poboljšanja kvaliteta vazduha, već skreće pažnju na nesrazmernost troškova koje Direktiva donosi zemljama članicama EU.

Ministarstvo navodi da Poljska generalno podržava rad na ovoj direktivi, uzimajući u obzir da je neophodno smanjiti količine zagađenja širom zemlje.

Direktivom je inače propisano smanjenje emisija azotnih oksida, sumpor dioksida, finih čestica veličine do 2,5 mikrograma i amonijaka. Međutim Varšava je, kako se navodi, ukazala da su tokom donošenja propisa, Direktivom narušena pravila o saradnji u okviru EU, i o potrebnoj transparentnosti.

Žalba je podneta 10. marta Evropskom sudu u Luksemburgu, međutim, za sada nije bila predmet veće medijske pažnje. Direktiva po mišljenju poljskog ministarstva „ne propisuje direktno pitanje kvaliteta vazduha, već samo smanjenja emisija u poljoprivredi, transportu i ekonomiji zajednice”.

Takođe se navodi da podnošenje žalbe neće promeniti ništa u aktivnostima koje se preduzimaju za poboljšanje kvaliteta vazduha i borbu protiv smoga, koji je najviše ugrožavao Poljsku tokom protekle zime. Smanjenje emisija amonijaka predviđeno Direktivom bi, kako se ističe, nametnulo nove troškove malim poljoprivrednim proizvođačima u zemlji.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema analizi urađenoj za Evropsku komisiju, koju prenosi agencija PAP, primena Direktive EU bi koštala 15 evra godišnje po osobi u Poljskoj, dok bi u Holandiji trošak bio 1,3 evra po osobi. Ova razlika je posledica zaostatka u poljskoj ekonomiji kao i lošeg kvaliteta vazduha širom ove zemlje.

Poljska je u prethodnom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije proglašena zemljom sa najzagađenijim vazduhom u gradovima. Na listi Svetske zdravstvene organizacije s kraja 2016. godine, među 50 najzagađenijih gradova u EU, 33 je iz Poljske. Takođe je zabeležila neslavan rekord kada je na jugu zemlje, u gradu Skala, zabeleženo zagađenje od 979 mikrograma zagađivača po kubnom metru vazduha, što 20 puta prekoračuje propise EU, i prevazilazi ozloglašeni Peking u kom je izmerena koncentracija iznosila 737 mikrograma po kubnom metru.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti