Cene nafte rastu bez prestanka već dve nedelje. Ima li tome kraja?

Foto-ilustracija: Pixabay

Već drugu nedelju zaredom, na svetskom tržištu cene nafte neprekidno raste. Razlog za to, kako objašnjavaju sdtručnjaci, jeste što je raketni napad SAD-a na Siriju izazvao strahovanja od poremećaja snabdevanja tržišta “crnim zlatom”.

Na Londonskoj berzi cena barela je u petak na kraju dana iznosila 55,24 dolara, što je 4,5 odsto više nego nedelju dana pre, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 3,3 odsto, na 52,24 dolara.

Rast cena posledica je, između ostalog, najveće američke vojne akcije u Siriji od početka građanskog rata pre šest godina, što je dodatno ojačalo geopolitičku neizvesnost na Bliskom istoku.

– Tržišta nafte ponovo spekulišu sa rastom cena nakon nekoliko nedelja pauze. Čini se da najnovije vesti vraćaju u fokus geopolitičke rizike – kazao je Frenk Klamp iz Landesbank Baden-Vuerttemberg, prenosi SEEbiz.

Proizvodnja nafte u Siriji je relativno skromna, ali zbog pozicije te zemlje i njenih saveza sa velikim proizvođačima u regionu, eskalacija sukoba podupire strahovanja od poremećaja u snabdevanju.

Osim raketnog napada SAD-a na vazdušnu bazu u Siriji, povećanju cena doprineo je i poremećaj u snabdevanju iz Kanade zbog požara.

Zbog povećane proizvodnje u SAD-u, analitičari smatraju da će smanjenje proizvodnje OPEC-a imati manji uticaj na tržište nego što se procenjivalo, te da će se iu narednim nedeljama cene kretati u relativno uskom rasponu, osim u slučaju neočekivanih događaja i poremećaja u snabdevanju.

Što se Srbije tiče,  čelnici Udruženja naftnih kompanija obećavaju da cene derivata neće poskupeti više od jednog dinara. Barem za sada.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti