Pokrenut postupak zaštite prirodnog područja Spomenika prirode „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne”

Na osnovu člana 42. stav 8. Zakona o zaštiti prirode Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obaveštava javnost o postupku pokretanja zaštite prirodnog područja II kategorije, kao Spomenik prirode „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne”.

Područje predloženo za zaštitu nalazi se u istočnoj Srbiji, na istočnoj strani Deli Jovana, na reci Zamni, pritoci Dunava u Negotinskoj krajini. Ukupna površina SP „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne” iznosi 39,50 ha i obuhvata delove područja KO Plavna i KO Štubik na teritoriji opštine Negotin. Prema strukturi vlasništva 60,79 odsto ukupne površine zaštićenog područja je u privatnom vlasništvu, dok je u državnoj svojini 39,21 odsto. Na celokupnom području SP „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne” utvrđen je režim zaštite II stepena.

Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja SP „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne”, svrstava se u I kategoriju – međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja.

Imajući u vidu karakter i prirodne vrednosti, ciljeve zaštite i namenu SP „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne”, kao i imovinsko-pravne odnose, Zavod za zaštitu prirode Srbije predlaže da upravljanje SP „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne” bude povereno Javnom preduzeću „Srbijašume” Beograd (Šumsko gazdinstvo „Timočke šume” Boljevac, Šumska uprava Negotin).

Postupak zaštite prirodnog područja pokrenut je dana 21. januara 2015. godine, kada je Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio studiju zaštite Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao nadležnom organu.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti