Izgradnja novih energetskih objekata u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio je na otvaranju Međunarodnih dana energetke i investicija da je Srbija nakon tri decenije ponovo počela da gradi velike energetske objekte.

Gospodin Antić je ukazao na to da je u toku izgradnja drugog bloka Termoelektrane „Kostolac 2“ snage 350 megavata. On je naglasio da su za Vojvodinu posebno značajni projekti vezani za izgradnju energetskih postrojenja koja će koristiti energiju vetra, kao i objekti koji kao gorivo koriste biomasu i biogas. Prema njegovim rečima, na taj način biće obezbeđena proizvodnja više od 400 MW energije na teritoriji Vojvodine. Kada je reč o objektima koji koriste energiju vetra, on je istakao da je tu situacija prilično dobra i izrazio očekivanje da će tokom 2018. godine prvi od tih objekata biti uključeni u energetsku mrežu Srbije.

On je, govoreći o obavezi da do 2020. godine 27 odsto energije mora biti proizvedeno iz obnovljivih izvora, naglasio da u Srbiji postoje kapaciteti za proizvodnju 24 odsto energije na taj način, uz ocenu da će do pomenutog roka biti dostignuto predviđenih 27 odsto. Vlada Srbije je bespovratnim sredstvima pomogla izgradnju energetski efikasnih objekata u lokalnim sredinama, kod kojih je ostvarena značajna ušteda u potrošnji energije, koja iznosi i do 40 odsto, zaključio je gospodin Antić.

izvor: srbija.gov.rs

foto: mre.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti