Poglavlje o životnoj sredini komplikovano u finansijskom smislu

mihPredsednik Evropskog pokreta Mihailo Crnobrnja rekao je za RTS da je poglavlje 35 u pregovorima sa EU najteže za realizaciju. Crnornja je gostujući u Dnevniku RTS naveo da je mali broj zemalja imao to poglavlje na način na koji ga Srbija ima. Ističe da će biti izazov i za Evropsku uniju da održi paritet i da utiče na to da se situacija u Prištini smiri.

Prema njegovim rečima, drugi veliki izazov za Srbiju je da zadrži dovoljan nivo pažnje Evropske unije. Veruje da je EU u teškoj situaciji i da se suočava sa krupnim problemima. Zbog toga, kako kaže, ne možemo da računamo na onu vrstu zainteresovanosti EU za proširenje koju su imale neke druge zemlje.

„Ali ne idemo u EU zbog njih nego zbog nas, sve što uradimo je boljitak za naše društvo“, poručuje Crnobrnja. Istakao je i važnost poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i ljudskim pravima i naveo da su i u slučajevima drugih zemalja ta poglavlja otvarana među prvima i zatvarana među poslednjima. Kaže da bi bilo dobro ako bismo u narednih 12 meseci uspeli da otvorimo još tri ili četiri poglavlja.

Crnobrnja je poručio da će komplikoano biti i poglavlje o životnoj sredini, ne toliko u političkom smislu koliko u finansijskom.

Vesna Vukajlović

Izvor:www.rts.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti