Cena sirove nafte pada, ali ne i cene benzina na pumpama

benzinBilo da su u pitanju političke igre velikih sila ili osnovni zakoni tržišta, nafta nikada nije bila jeftinija. Proteklh nedelja cena sirove nafte vrtoglavo je pala i približila se granici od 30 dolara za barel. Međutim, na benzinskim pumpama u Srbiji takav pad se ne vidi. Urednica Balkan Magazina Jelica Putniković podseća da se naftaši brane time da ne mogu da ukalkulišu nižu cenu sirove nafte u maloprodajnu cenu derivata jer im država određuje veće poreze i akcize.

“Naravno, uvek je tu pitanje da li ima još lufta da oni smanje svoj profit i da na kontu toga jednostavno naprave veći promet i samim tim i da obezbede, ako više prodaju, i veći profit ili idu na jednu sigurnu zaradu. Čini mi se da je ovo drugo u pitanju”, ocenjuje Putniković. I to zato što se „anatomija“ cene goriva sastoji iz jedne polovine proizvođačke cene, dok je druga polovina rezervisana za PDV, akcize i ostale naknade. Ta jednačina pokazuje da se velika kretanja cena na tržištu nafte, najviše tiču onih koji je proizvoide i izvoze.

Nebojša Atanacković, predsednik kompanije Nafta ad , kaže da što je cena sirove nafte veća, onda je i porez na tu cenu veći. “Mi smo imali povećavanje akcize, međutim, svejdno će cena ostati ista čak sa mogućnošću da će u narednim mesecima i da bude niža nego što je sada”, objašnjava on. Iza kulisa, ključni igrači na tržištu nafte, tokom protekle godine povećavali su proizvodnju, nesrazmerno realnoj potražnji, objašnjavaju sagovornici N1, a posledice jakog podrmavanja globalnog naftnog tla i sunovrata cena, biće osetne najviše u novčanicima.

Izvor: www.N1info.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti