Podrška za deset najboljih projekata za razvoj organske proizvodnje

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Čekovi sa podrškom od po pola miliona dinara uručeni su za deset najboljih projekata za razvoj organske proizvodnje u Srbiji koji su izabrani na 10. jubilarnom NLB KomBank Organic konkursu, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prema rečima ministra Branislava Nedimovića, sadašnji izvoz u toj oblasti iznosi 40 miliona evra, čime je skoro deset puta veći nego pre deset godina. On je dodao da se u Srbiji organska hrana proizvodi na 22.000 hektara, dok se pre decenije proizvodila na 5.000 hektara.

„Promenila se svest, način života. Društvo je bogatije, a kupci organskih proizvoda moraju da imaju malo više novca. U organskoj proizvodnji postali smo učitelji Republici Srpskoj, a interesuju se i iz Albanije za transfer znanja“, rekao je Nedimović.

Radan Munjić, koji organsku stočarsku proizvodnju ima u selu Brusnik na Goliji u parku prirode, novčanu nagradu iskoristiće da poveća proizvodnju mesa i mleka.

„Planirano sam novac da uložim u objekat za preradu mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda da bih jače išao na ovo tržište organskih proizvoda. Mada su ti proizvodi i do sada bili čisti, zdravi i organski jer su tamo čisti pašnjaci“, rekao je Munjić.

Organskim ovčarstvom u Pirotu bavi se Zvonimir Ristić gde od stada 215 svrljiških ovaca dobija jaganjce, mleko, a pravi ovčiji sir i kačkavalj.

„Ovce čuvamo na planini. Od dobijenog novca kupiću prikolicu za izvoz organskog stajnjaka da bi poboljšali oranice, kao i opremu za mleko“, rekao je on.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti