Podrška stočarskom fondu Vojvodine kroz projekte OIE i EE

Podrška stočarskom fondu Vojvodine kroz projekte OIE i EEPrilikom sedme godišnje skupštine Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, održane u petak u Privrednoj komori Vojvodine, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospođa Nataša Pavićević Bajić je istakla značaj povezanosti energetske efikasnosti i energetike sa poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom. Ona je najavila pomoć stočarskoj proizvodnji i povećanju stočnog fonda već naredne godine kroz projekte izgradnje kogenerativnih postrojenja, kojima se povećava i količina stajnjaka, što je baza za proizvodnju biogasa.

Ostvarenje energetske efikasnosti uz uvođenje novih tehnologija na farmama i poljoprivrednim gazdinstvima ima za cilj smanjenje troškova proizvodnje kroz uštedu energije.

Pavićević Bajić je podsetila prisutne o postojećim i budućim konkursima koje je sekretarijat raspisao.

Sekretarijat je takođe prihvatio predloge i sugestije od strane Asocijacije mlekara Vojvodine sa skupa „Dani energetike“ i, u budžetu za narednu godinu, planira podršku farmerima za projekte ugradnje solarnih kolektora, izmenjivača toplotne energije i zamene kotlova na fosilna goriva kotlovima na biomasu.

Ovaj otvoreni dijalog između državnih organa i asocijacija poljoprivrednika potvrdio se kao značajan i konstruktivan u definisanju potreba i mogućnosti daljeg razvoja.

B.R.
Foto: psemr.vojvodina.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti