Podrška Nemačke razvojne banke u procesu energetske tranzicije Srbije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O realizaciji tekućih, ali i o novim projektima kojima će Nemačka razvojna banka (KfW), podržati Srbiju u procesu energetske tranzicije, razgovarali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i delegacija KfW, koju je predvodio regionalni direktor za Jugoistočnu Evropu i Tursku Klaus Miler.

Na sastanku je razmatran napredak u realizaciji najvažnijih zajedničkih projekata, uključujući izgradnju Transbalkanskog koridora, projekat energetske sanacije VMA, kao i rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u sedam gradova i opština.

U okviru ovog projekta, ukupne vrednosti 32 miliona evra, otpočeli su radovi na rehabilitaciji toplovoda u Nišu i Leskovcu, a očekuje se da uskoro počnu radovi i u Boru, Jagodini, Negotinu i Senti, dok su za beogradsku toplanu Cerak u toku tenderske procedure.

Pročitajte još:

Ministarka je ukazala na to da je dogovorena i nova faza projekta kojim se podstiče korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u sistemima daljinskog grejanja, vredna 30 miliona evra.

,,Nakon Priboja, Malog Zvornika, Novog Pazara, koji su već dobili nove toplane, kao i Majdanpeka, gde radovi počinju u julu, nastaviće se gradnja toplana na biomasu i u drugim gradovima i opštinama, čiji će građani dobiti sigurnije i kvalitetnije snabdevanje toplotnom energijom, uz veću zaštitu životne sredine’’, navela je ministarka Đedović.

Kako je rekla, pregovori za finansiranje novog projekta su u završnoj fazi, a dodala je i da očekuje da sredstva budu odobrena u julu, a da ugovor bude potpisan na jesen.

,,Do sada su interesovanje za novi program pokazali Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta, Ruma i Knjaževac, kao i Novi Pazar za nastavak finansiranja, a do finalizacije ugovora znaće se koje će opštine sigurno učestvovati’’, istakla je ministarka.

Sagovornici su razmatrali i mogućnosti za saradnju i na novim projektima uključujući, između ostalog, projekte u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), ulaganja u prenosnu mrežu, kao i tehničku pomoć za razvoj regulatornog okvira za korišćenje vodonika kao novog energenta, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Banka je uključena i u projekte koji se odnose na održivost urbanog razvoja, sistema gradskog vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama, kao i upravljanja otpadom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti