Podrška EU unapređenju energetske bezbednosti Srbije

Foto: Emilija Jovanović

O procesu energetske tranzicije, reformama u tom sektoru i podršci EU unapređenju energetske bezbednosti naše zemlje razgovarali su Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike i Jan Kopman, generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR).

Ministarka je ukazala na posvećenost planiranju važnih projekata u energetskom sektoru, čiji će fokus biti izgradnja novih energetskih kapaciteta i veće korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), a koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije.

“U toku je izrada strateških dokumenata kojima ćemo do kraja godine definisati ciljeve u OIE, energetskoj efikasnosti i emisijama gasova i odrediti naš put u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji”, napomenula je ona.

Kako je podsetila nedavno su usvojene izmene Zakona o korišćenju OIE, čime se omogućava uvođenje novih kapaciteta iz obnovljivih izvora, i to na način koji neće ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema.

Prema njenim rečima, nastavlja se usklađivanje pravnog okvira sa regulativom Evropske unije u okviru Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost i sprovođenje neophodnih reformi koje su deo pregovora o pristupanju EU, piše u saopštenju.

Uz podršku Evropske unije, kako je napomenula, realizuje se izgradnja gasne interkonekcije između Niša i Dimitrovgrada, što će Srbiji omogućiti diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom i dodatne kapacitete tog energenta.

Pročitajte još:

Đedović je zahvalila Evropskoj uniji na finansijskoj podršci u izgradnji nove gasne interkonekcije koja će biti završena na jesen i preko koje će se obavljati snabdevanje gasom iz Azerbejdžana, LNG terminala u Aleksandropolisu, kao i sa Srednjeg i Bliskog istoka.

Takođe, kako je dodala, u saradnji sa EU priprema se dokumentacija za izgradnju interkonekcije sa Severnom Makedonijom, koja će omogućiti dodatne kapacitete i gasifikaciju juga Srbije.

Ministarka je rekla da je Evropska unija donirala 165 miliona evra za povećanje broja domaćinstava koja mogu da dobiju popuste na računima za električnu energiju i gas.

Prema njenim rečima, više od 190.000 domaćinstava može da umanji svoje račune ako se prijave za status energetski ugroženih kupaca, što je veoma važno zbog energetske krize i rasta energetskih troškova.

Kopman je istakao snažnu podršku Evropske unije diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom, koja je veoma važna tema za EU od početka rata u Ukrajini.

On je ukazao na važnost nastavka reformi i razdvajanja u gasnom sektoru, kao i nameru EU da region Zapadnog Balkana učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa, a kasnije i zelenog vodonika, radi smanjenja energetske neizvesnosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti